ALKMAAR - Louis van Gaal weigert de televisieomroepen NOS en RTL te woord te staan. "AZ is de laatste dagen vernederd door berichtgeving", zei de trainer van de Alkmaarders zondag.

"Ik weiger nog met de NOS en RTL in zee te gaan. Ik geef geen interviews en neem ook niet meer plaats in praatprogramma's. De boycot duurt net zolang totdat ik excuses heb ontvangen."

Van Gaal is woedend over de items die de televisiezenders vrijdag maakten. Die dag maakte de oud-bondscoach zijn vertrek bij AZ bekend aan de spelersgroep.

Dat besluit werd later op aandringen van de selectie teruggedraaid. De spelers willen Van Gaal behouden en krijgen de komende tijd de gelegenheid om zich te bewijzen.

Lot

"Op televisie is gesuggereerd dat mijn lot in handen zou zijn van de spelers. Dat is niet waar. Ik heb zelf mijn ontslag aangeboden en ik bepaal nu zelf of ik volgend seizoen alsnog doorga. Als journalist moet je de feiten kennen."

Van Gaal had moeite zijn emoties in bedwang te houden. "Ik hoef mezelf niet te verloochenen. Het kan toch niet zo zijn dat ik steeds het slachtoffer ben?

Je moet de schijn van subjectiviteit vermijden. Dat heeft de NOS niet gedaan. Gelukkig kan ik iedereen in de ogen kijken. Ik ben eerlijk, direct en consequent. Ik dacht een roepende in de woestijn te zijn, maar Aad de Mos ondervindt blijkbaar hetzelfde."

De trainer van Vitesse had kort voor de tirade van Van Gaal hard uitgehaald naar aanwezige journalisten. "Er wordt tegenwoordig veel te veel uitgegaan van veronderstellingen en geruchten. Het gaat om de inhoud van het voetbal."

Bekijken

Hoofdredacteur Maarten Nooter van NOS Sport wilde zondagavond nog niet ingaan op de woorden van Van Gaal. "Ik heb het hem niet zelf horen zeggen, ik wil de zaak eerst eens rustig bekijken. Op dit moment reageer ik dus niet."

Ook bij RTL was er nog te veel onduidelijkheid over de uitspraken van Van Gaal om commentaar te kunnen geven.