ALKMAAR - Louis van Gaal bepaalt zelf of hij ook komend seizoen nog trainer is van AZ. Dat zei hij zondag na de met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Vitesse.

"Mijn lot ligt dus helemaal niet in handen van de spelers of het bestuur. Het is juist andersom. Ik bepaal of ik misschien alsnog wil blijven."

Van Gaal reageerde daarmee op de gebeurtenissen van vrijdag. Voorzitter Dirk Scheringa bracht toen aanvankelijk naar buiten dat het bestuur en Van Gaal in goed overleg hadden besloten om na het seizoen afscheid van elkaar te nemen. "Het was mijn initiatief", verduidelijkte Van Gaal. "Het is niet zo dat het bestuur mij de wacht heeft aangezegd."

Veldspel

De oud-bondscoach van Oranje was vorige week zaterdag geschrokken van het veldspel van zijn ploeg tegen De Graafschap (0-0). "Dat was Van Gaal onwaardig", aldus de trainer zondag. "Een paar dagen later ben ik naar het bestuur gestapt. Ik heb toen gezegd dat het beter zou zijn dat ik zou vertrekken.

Je kunt makkelijker één trainer wegsturen dan de hele spelersgroep. Dat is kapitaalvernietiging. Het bestuur ging akkoord. Vervolgens heb ik vrijdag mijn selectie ingelicht."

Opstand

Tot verbazing van Van Gaal kwam de spelersgroep in opstand. "Ik had zulke heftige reacties niet verwacht. Natuurlijk streelt dat je.

Tegen mijn aanvoerders Stijn Schaars en Kew Jaliens heb ik toen gezegd dat ze naar het bestuur konden stappen. Uiteindelijk heeft de directie besloten dat de spelers de komende weken een kans krijgen om zich te bewijzen."

Zege

Tegen Vitesse boekte AZ zondag de eerste zege sinds 16 januari: 2-1. "Maar qua veldspel was er weinig verschil met voorgaande wedstrijden. En dat is maar goed ook, want anders zou er volgens mij iets mis zijn", zei Van Gaal.

"Het belangrijkste is dat we gewonnen hebben. We kunnen nu in mijn ogen niet meer degraderen. We krijgen zelfs plaats negen weer in het vizier. Daar gaan we serieus voor strijden nu we zijn verlost van de degradatiedruk."

Resultaten

Van Gaal laat zijn besluit de resterende wedstrijden niet alleen afhangen van de resultaten. "Het gaat mij vooral om de mentaliteit van elke dag beter willen worden.

Dat miste ik de laatste tijd. Maar er moet heel veel gebeuren om mijn beslissing de komende weken weg te poetsen. Als spelers een fantastische houding en gedrag tonen, ben ik misschien op andere gedachten te brengen."