ALKMAAR - AZ heeft zondag een einde gemaakt aan een slechte periode. De Alkmaarders wisten voor het eerst in dertien wedstrijden weer eens te winnen.

Invaller Julian Jenner maakte in de thuiswedstrijd tegen Vitesse het bevrijdende doelpunt: 2-1.

De ploeg van de geplaagde trainer Louis van Gaal hield op 16 januari voor het laatst drie punten over aan een wedstrijd.

AZ was destijds in Doetinchem met 2-1 te sterk voor De Graafschap. De laatste thuiszege van de Noord-Hollanders dateerde alweer van 30 december.

Beladen

Een overwinning kon op geen beter moment komen voor AZ. De wedstrijd tegen Vitesse was behoorlijk beladen. Van Gaal vertelde de spelersgroep vrijdag dat hij aan het einde van het seizoen vertrekt.

Na overleg tussen trainer en bestuur kwamen beide partijen tot de conclusie dat het beter was om afscheid van elkaar te nemen.

Volgens voorzitter Dirk Scheringa was de chemie tussen Van Gaal en de selectie uitgewerkt. De teleurstellende thuiswedstrijd tegen De Graafschap (0-0) gaf vorige week zaterdag de doorslag.

Spelersgroep

De spelersgroep kwam na de bekendmaking van het vertrek opvallend genoeg in opstand. De aanvoerders Kew Jaliens en Stijn Schaars kregen het bestuur in een gesprek zo ver om het besluit mogelijk te herzien.

Als de spelers in de resterende competitiewedstrijden zouden laten zien dat ze voor Van Gaal door het vuur willen gaan, blijft Van Gaal wellicht toch aan.

Lijmpoging

De trainer zelf stemde in met de lijmpoging. De precieze voorwaarden kon Scheringa niet aangeven. Hij maakte alleen duidelijk dat in de laatste competitieduels niet alleen de inzet maar ook de resultaten een belangrijke rol speelden.

Om de tafel

Na de laatste wedstrijd gaat een afvaardiging van de spelersgroep opnieuw om de tafel met het bestuur. Voorlopig zal het oordeel niet veranderd zijn. AZ maakte ook tegen Vitesse een desolate indruk.

Over de inzet had het bestuur niet te klagen, maar er ging heel veel fout. Kemy Agustien onderscheidde zich het meest in negatieve zin. De verdediger maakte na de eerste helft plaats voor Ari.

Aad de Mos

Aad de Mos wachtte de eerste helft niet eens af om zijn eerste wissel toe te passen. De trainer van Vitesse haalde Haim Megrelishvili al na vijftien minuten naar de kant.

De Israëlische linkerverdediger reageerde eerst verbaasd en daarna woedend. Wisselspelers en andere mensen van Vitesse moesten de speler tot bedaren brengen.

Twee weken eerder greep De Mos zelfs al eerder in. Megrelishvili werd in de met 4-3 verloren uitwedstrijd tegen FC Twente al na zes minuten vervangen.

Moreno

Zeven minuten na de tactische wissel kwam Vitesse op achterstand. Verdediger Hector Moreno passeerde op aangeven van Barry Opdam doelman Piet Velthuizen: 1-0.

De tijden dat een vroege voorsprong het begin vormt van een galavoorstelling van AZ zijn al lang voorbij. Na een half uur kopte Gill Swerts de gelijkmaker binnen: 1-1.

AZ

In de tweede helft was AZ de bovenliggende partij, maar een overwinning leek er lange tijd opnieuw niet in te zitten. Julian Jenner bevrijdde AZ uiteindelijk toch.

De invaller stond net binnen de lijnen en trapte de bal achttien minuten voor tijd meteen in het doel: 2-1.