JEREZ - De Spaanse wegracer Dani Pedrosa heeft zijn landgenoten zondag in vervoering gebracht. De MotoGP-coureur van Honda was op het circuit van Jerez oppermachtig in de Grote Prijs van Spanje. Hij reed in de koningsklasse van start tot finish aan kop.

Oud-wereldkampioen Valentino Rossi (Yamaha) finishte op gepaste afstand als tweede. Jorge Lorenzo (Yamaha) werd derde.

Casey Stoner

Wereldkampioen Casey Stoner, die drie weken geleden in Qatar nog de eerste GP van het jaar won, beleefde een deceptie.

Twee keer maakte de coureur van Ducati een stuurfout en beide keren reed hij de grindbak in. De Australiër finishte als elfde.

Pedrosa

De 22-jarige Pedrosa spurtte direct vanaf de start naar de koppositie. Hij passeerde zijn landgenoot Lorenzo, die verrassend sterk debuteert in de MotoGP.

Lorenzo veroverde al twee keer poleposition en eindigde beide WK-races op het podium. Tien jaar geleden was Max Biaggi de laatste geweest die zo'n kunststukje opvoerde.

Heer en meester

Pedrosa was in Jerez niet bij te houden. Hij was heer en meester op zijn thuiscircuit. Het resulteerde in een saaie race, want achter hem consolideerden Rossi en Lorenzo hun posities.

"Het is een speciale dag", zei de winnaar na zijn vijfde GP-zege. "Winnen voor het oog van zo veel fans is een fantastisch gevoel." Pedrosa nam ook de leiding in het wereldkampioenschap over van Stoner.

Koning Juan Carlos

De Spaanse koning Juan Carlos reikte op Jerez de trofee uit aan Pedrosa en trad bovendien op als bemiddelaar.

De koning verzocht de aartsrivalen Pedrosa en Lorenzo elkaar de hand te schudden voordat ze op het podium klommen.