BREDA - Buiten de eigen Kuip wil het dit seizoen niet erg vlotten met Feyenoord. De Rotterdamse ploeg ging zondag met 3-1 onderuit bij concurrent NAC Breda.

Voor het wisselvallige team van trainer Bert van Marwijk was het alweer de zevende competitienederlaag in een uitwedstrijd.

Ranglijst

NAC, dat in de extra tijd invaller Amoah nog een strafschop zag missen, kwam door de verdiende overwinning vast op de derde plaats.

De ploeg van de scheidende succestrainer Ernie Brandts nam voor eigen publiek revanche voor de twee nederlagen eerder dit seizoen bij Feyenoord (5-0 en 2-0).

Vooral het bekerverlies op 18 maart in Rotterdam kwam hard aan in Breda en omstreken. De verrassende brigade van Brandts toonde daarna evenwel karakter en incasseringsvermogen.

Openingsfase

Feyenoord begon zondag nog wel gretig en geconcentreerd aan het duel. De Rotterdammers kwamen in de tiende minuut op voorsprong dankzij Leroy Fer, die goed voorbereidend werk van Michael Mols doeltreffend afrondde.

Het was de eerste competitietreffer voor de jonge Feyenoorder, die vlak voor het duel in Breda alsnog een basisplaats kreeg nadat Nuri Sahin in de warming-up niet speelklaar was gebleken.

Afwachtend

Feyenoord verzuimde daarna meteen door te drukken. De ploeg van Van Marwijk liep te veel achteruit, waardoor het afwachtende NAC de kans kreeg om in de wedstrijd te groeien.

In het laatste kwartier van de eerste helft had de thuisploeg, dat het zonder de geblesseerde smaakmaker Anthony Lurling moest stellen, zelfs een flink overwicht.

Elshot

Na ruim een half uur schoot rechtsback Kurt Elshot met links zijn ploeg knap naast het wegzakkende Feyenoord. In de veertigste minuut leek de Rotterdamse defensie op een schiettent.

Doelman Henk Timmer, belust op revanche na zijn zwakke beurt met Oranje in Oostenrijk (3-4), en Kevin Hofland konden ternauwernood eerst nog een Bredase voorsprong voorkomen.

Tegen de kopbal van Rogier Molhoek was echter geen Feyenoorder meer bestand: 2-1.

Gelijkmaker

Zonder veel overtuiging en kansen maakte de Rotterdamse ploeg na de rust jacht op de gelijkmaker. NAC bleef vrij simpel overeind en met een gedurfde, dubbele wissel na een uur (Amoah en Fehér voor De Graaf en Idabdelhay) gaf Brandts zijn ploeg nieuwe impulsen.

Die positieve tactiek had in de 72e minuut succes. Amoah, die eerder tevergeefs bij arbiter Braamhaar een rode kaart voor tegenstander Tim de Cler claimde na een forse ingreep, besliste het duel beheerst, 3-1.

De snelle spits was nadien ook nog heel dicht bij 4-1, eerst bij een open kans (voorlangs) en daarna nog met een strafschop (redding Timmer).

Play-offs

Door de negende competitienederlaag moet Feyenoord nog heel hard sappelen om bij de eerste vijf te eindigen, goed voor deelname aan de play-offs om de voorronde van de Champions League.

Trainer Van Marwijk heeft maandag echter even iets anders aan zijn hoofd. Hij wordt in Zeist met zijn voltallige staf gepresenteerd als nieuwe bondscoach na de zomer van Oranje.