RIJSWIJK - Team Telfort heeft zondag besloten zijn schaatsers de vrije hand te geven uit te zien naar een andere werkgever. Namens de formatie heeft Ab Krook dat bevestigd. Het team van coach Ingrid Paul is er niet in geslaagd een nieuwe geldschieter te vinden.

Team Telfort beschikt over sporters als Jan Bos, Gretha Smit, Remco Olde Heuvel, Stefan Groothuis en Tom Prinsen. "Verschillende rijders zijn benaderd", zegt Krook. "Wij willen ze niet in de weg staan nu voor zekerheid te kiezen."

Groothuis en Smit hebben inmiddels ervoor gekozen het team-Paul te verlaten. Groothuis staat in de belangstelling van DSB. De Gelderlander, die afgelopen seizoen vanwege een achillespeesblessure niet in actie kwam, heeft deze week een gesprek met DSB-directeur Toon Gerbrands.

Marathons

Smit gaat de komende twee jaren meer marathons schaatsen, al blijft de 5000 meter van de Olympische Spelen haar hoofddoel.

De 32-jarige Rouveense gaat samen met Marja Vis en Foske Tamar van der Wal deel uitmaken van een ploeg die door Hofmeier Financiële Detachering wordt ondersteund.

"Ik wil niet meer zoveel reizen", legde de Rouveense haar keuze uit. "Dat heb ik wel gehad." De toekomst van de andere schaatsers - onder wie Jan Bos, Tom Prinsen en Remco Olde Heuvel - is nog ongewis.

Toekomst

Sinds begin van het seizoen is al bekend dat Telfort als sponsor vertrekt. Het management van de profformatie sprak met meerdere kandidaat-geldschieters. Dat leidde niet tot het gewenste resultaat. Ingrid Paul zegt zich nu samen met haar adviseurs te gaan beraden op de toekomst.

Een definitief einde wil Krook daarom nog niet aankondigen.

"We willen even afwachten wat de komende dagen gebeurt. Als veel schaatsers toch bij ons willen blijven, gaan we misschien nog mogelijke opties bekijken. Ik wil geen valse verwachtingen wekken, maar om nu binnen een dag te zeggen dat het helemaal voorbij is gaat me ook te snel."

Afspraak

Paul had aanvankelijk een afspraak met haar schaatsers dat ze niet zouden vertrekken. "Maar inmiddels begint de tijd ons in te halen", zegt de trainster.

"Intensieve onderhandelingen met de bedrijven hebben uiteindelijk niet dat gebracht wat we hadden gehoopt. Daarom geven we de rijders nu de gelegenheid hun sportieve toekomst zelf in te vullen."

Succes

Telfort is qua grootte de derde nationale schaatsploeg, na TVM en DSB. Het grootste succes van de laatste jaren was de olympische titel van Bob de Jong in 2006, Turijn.

Dit jaar reed vooral Jan Bos goed, maar ondervond de formatie tegenslag in de vorm van blessures van Smit en Groothuis.

Paul blijft achter haar formule staan. "Ik sta absoluut achter de werkwijze zoals wij die de laatste jaren hebben gehanteerd. Met onze 'no nonsense'-aanpak zijn we succesvol geweest." Paul heeft altijd de leiding gehad over de ploeg, die eerder functioneerde onder de naam DPA.

Bedrag

Krook zegt de laatste zes weken intensief met de zaak bezig te zijn geweest. "Ik kwam relatief gemakkelijk bij kandidaat-geldschieters binnen.

Maar die vonden het toch wat te kort dag om op korte termijn een relatief groot bedrag op tafel te leggen. Ik kwam tijd te kort. Natuurlijk waren daarvoor andere mensen voor Telfort al op zoek, maar dat heeft helaas ook niet het gewenste effect gehad."