NIJMEGEN - PSV behaalt de vierde achtereenvolgende landstitel naar alle waarschijnlijkheid in eigen stadion.

NEC voorkwam zaterdag een vervroegd kampioensfeest door de koploper in Nijmegen op 0-0 te houden. Bovendien liet SC Heerenveen na om Ajax te verslaan.

"We moeten hartstikke blij zijn met dit punt", zei trainer Sef Vergoossen van PSV.

Ajax

Ajax verkleinde de achterstand tot vijf punten. Daardoor moet PSV opeens langer wachten op de titel dan verwacht.

Een overwinning op Heracles volstaat volgende week zondag alleen als Ajax in de ArenA punten verspeelt tegen De Graafschap.

FC Twente

Dat lijkt niet waarschijnlijk. Het is reëler te verwachten dat PSV op zondag 13 april, tijdens de voorlaatste speeldag, de kampioenswedstrijd speelt.

FC Twente is dan in het Philips-stadion de tegenstander.

UEFA Cup

Vergoossen zal het niet eens zo erg vinden dat de festiviteiten enige tijd later zijn. De trainer krijgt nu de gelegenheid om in alle rust toe te werken naar de twee kwartfinalewedstrijden in de UEFA Cup tegen Fiorentina op donderdag 3 en 10 april.

PSV dicht zichzelf goede kansen toe om ten koste van de Italianen de halve eindstrijd te bereiken.

Beginfase

Tegen NEC speelde PSV niet als de aanstaande kampioen. NEC probeerde PSV in de beginfase te overrompelen.

De snelle aanvallers Kevin Bobson en Jeremain Lens zorgden voor veel gevaar. Doelman Heurelho Gomes reageerde een paar keer attent.

Vertrouwen

NEC speelde met het nodige vertrouwen. De Nijmegenaren vochten lange tijd tegen degradatie, maar inmiddels lonken de play-offs voor deelname aan de UEFA Cup.

NEC is momenteel een van de best presterende ploegen in de eredivisie. Het elftal van trainer Mario Been won acht van de laatste tien wedstrijden, waaronder de uitduels tegen SC Heerenveen en Feyenoord.

Zonneveld

PSV startte in de verwachtte basiself. Mike Zonneveld verving de geblesseerde Eduardo Alcides links in de verdediging.

Ibrahim Afellay bleek voldoende hersteld van een pijnlijke enkel, waardoor hij woensdag de oefeninterland tegen Oostenrijk miste.

Koevermans

Danny Koevermans kreeg in de voorhoede opnieuw de voorkeur boven Danko Lazovic. Voor de aanvaller heeft de aanstaande titel veel waarde.

Koevermans verspeelde vorig seizoen op de laatste speeldag het kampioenschap met AZ.

Verdedigen

PSV beperkte zich lange tijd tot verdedigen en tegenhouden en wist zelf via counters slechts af en toe gevaar te stichten.

"Bij balbezit waren we verschrikkelijk slordig, zodat we eigenlijk alleen maar aan het corrigeren waren", vond Vergoossen. "In de rust heb ik de boel proberen bij te sturen, maar dat is niet gelukt."

Initiatief

Ook in de tweede helft lag het initiatief bij NEC. Lens en Jhon van Beukering waren dicht bij de winnende treffer, maar de thuisclub kreeg in De Goffert niet waar het recht op had. Gomes speelde met een aantal uitstekende reddingen weer eens de hoofdrol.

Vergoossen

Het slechte optreden van PSV had volgens Vergoossen niet alleen met zijn eigen ploeg te maken. "Ik moet een compliment maken aan NEC.

Het leek vaak wel of ze in een 4-2-4-systeem speelden. Het was een moelijk avondje, maar dat had ik van tevoren ook wel verwacht."

Been

NEC-trainer Mario Been beschouwde de woorden van Vergoossen als een groot compliment. "We wilden PSV hier geen kampioen laten worden, dat is gelukt. NEC is aan een goede opmars bezig."

"We gaan nu voor de negende plaats. De laatste drie wedstrijden worden zware opgaves. Gelukkig hebben alle tegenstanders die we nog krijgen geen Gomes op doel. Dat is wel een verschil."