HEERENVEEN - Eenmaal ontdaan van het laatste sprankje hoop op de landstitel presenteerde Ajax zich zaterdag in de uitwedstrijd bij Heerenveen plotseling wel als een strijdbare en doeltreffende ploeg.

De Amsterdammers besloten een aantrekkelijk duel met veel kansen voor beide doelen met een verdiende maar geflatteerde zege (2-4).

Opmerkelijk

Het was opmerkelijk dat Ajax op bezoek in Friesland plotseling geen schim meer was van de fletse ploeg die vorige week bij FC Twente de zo goed als laatste kans op de landstitel verspeelde.

De Amsterdammers waren fel, wonnen veel duels en zochten waar mogelijk met zo veel mogelijk spelers de aanval.

Aantrekkelijke wedstrijd

Omdat Heerenveen voor eigen publiek altijd op zoek gaat naar doelpunten genoten de ruim 25.000 toeschouwers in het Abe Lenstra-stadion van een aantrekkelijke wedstrijd, die net zo goed in een uitslag van 3-5 of 4-6 had kunnen eindigen.

"Ajax was vandaag effectiever", besefte de verliezende trainer Gertjan Verbeek. "Sulejmani heeft misschien wel net zo veel kansen als heel Ajax gekregen. Hij had echter pech en raakte tot drie keer toe paal en lat."

Smaakmaker

De Serviër in Friese dienst ontpopte zich pas na rust als grote smaakmaker van de ontmoeting tussen de meest scorende ploegen van de eredivisie. "In de eerste helft droeg hij geen schoenen met lange noppen", verklaarde Verbeek de wederopstanding van Sulejmani na rust.

"Maar als ik de baas van Ajax was, dan zou ik het wel weten. Die jongen kost misschien 10 miljoen euro, maar dat bedrag is hij dubbel en dik waard."

Marco van Basten

Het toeval wilde dat Marco van Basten vanaf de perstribune van het Abe Lenstra-stadion ook zichtbaar van Sulejmani genoot.

De toekomstig trainer van Ajax zag ook dat zijn nieuwe werkgever veel aanvallender en agressiever dan de vorige uitduels met PSV (0-0) en FC Twente (2-1) acteerde.

Koster

Koster, de huidige coach van Ajax, kon het verschil met de wedstrijd van vorige week tegen FC Twente niet verklaren.

"Ik ben het niet eens met de mensen die zeggen dat we tegen PSV slap en afwachtend waren. Bij FC Twente ontbrak het ons wel aan strijd. Dat is kwalijk, maar de titel verspeel je uiteindelijk in 34 duels."

Drie spitsen

Ajax begon in Heerenveen met drie spitsen en de aanvallende middenvelder Kenneth Perez. Urby Emanuelson verloor zijn basisplaats aan de aanvallend ingestelde Dennis Rommedahl.

De international, vorige week schuldig aan beide treffer van FC Twente, zat de hele wedstrijd op de bank.

Koster liet liever jeugdspeler Jeffrey Sarpong invallen. "Ik was vorige week inderdaad teleurgesteld in Emanuelson", aldus Koster.

Voorsprong

Ajax domineerde de beginfase van de eerste helft, maar kwam pas vlak voor rust op voorsprong. Linksback Michal Svec, dit jaar met Slavia Praag twee keer te sterk voor Ajax, leed in de 44e minuut balverlies.

Doelman Ron van Dijk voorkwam nog de openingstreffer van Klaas-Jan Huntelaar maar was kansloos op de rebound van Luis Suarez (0-1).

Strafschop

Waar Sulejmani in de beginfase van de tweede helft tot drie keer toe paal en lat raakte, sprong Ajax wel zuinig met de mogelijkheden om.

Kenneth Perez benutte in de 55e minuut een strafschop, nadat Gianni Zuiverloon de doorgebroken Jan Vertonghen had gevloerd.

Huntelaar

Suljemani scoorde in de 59e eindelijk wel (1-2), maar Huntelaar besliste daarna met twee doelpunten de wedstrijd (1-4).

Danijel Pranjic gaf in blessuretijd de nederlaag van Heerenveen een iets minder geflatteerd karakter.