CHARLEVILLE-MéZIERES - Laurens ten Dam heeft zaterdag met een indrukwekkende solo zijn eerste overwinning voor de profploeg van Rabobank geboekt.

De 27-jarige Groningse wielrenner verliet tijdens de eerste rit van het Critérium International al na vijf kilometer het peloton en bereikte zo'n 190 kilometer later solo de streep.

Avontuur

Ten Dam ging samen met de Amerikaan Ian McKissick het avontuur aan. Toen het peloton in de slotfase angstig dichtbij kwam, besloot de Rabobank-coureur het tempo te verhogen en reed hij McKissick uit het wiel.

De Amerikaan werd door de meute achterhaald, maar Ten Dam bleef overeind. Uiteindelijk hield hij tien seconden voorsprong op de Fransman Benoît Vaugrenard die de sprint van het peloton won.

Geslaagd

"Deze ronde is nu al geslaagd voor mij", sprak Ten Dam glunderend. "Na 150 kilometer voelde ik me goed en werd McKissick steeds vermoeider. Toen hij eraf ging, heb ik mezelf in de 'overdrive' gezet."

Ploegleider Frans Maassen was trots op zijn coureur: "Dit is een overwinning om in te lijsten. Deze zege zal hij nooit vergeten."