DEN BOSCH - Anky van Grunsven heeft zaterdag bij Indoor Brabant de wereldbeker dressuur gewonnen. De amazone uit Erp, rijdend voor eigen publiek, kwam met IPS Salinero tot een score van 85,20.

Dat was ruim voldoende om haar voornaamste concurrente Isabell Werth voor te blijven. De Duitse, titelverdedigster in het evenement, haalde met Warum Nicht 82,60.

Imke Schellekens-Bartels

Achter de Finse Kyra Kirklund werd Imke Schellekens-Bartels met Hounter Douglas Sunrise vierde. De Brabantse was vorig jaar nog tweede in de eindstrijd in Las Vegas, waar Van Grunsven ontbrak.

De zesde plaats ging ook naar een Nederlander, Laurens van Lieren met Hexagon's Ollright.

Donderdag, in de niet voor de wereldbeker tellende Grand Prix, was Werth nog beter geweest dan de tweevoudig Olympisch kampioene uit Nederland.

Oefenen

"Daarom dacht ik vrijdag: Laat ik nog maar even goed gaan oefenen", zei Van Grunsven. "In deze wedstrijd pakte vrijwel alles goed uit. Ik wist dat het heel spannend zou worden, maar meteen in het begin van de proef voelde ik al dat het goed zou komen."

IPS Salinero

Anky van Grunsven neemt dit seizoen vrijwel zeker niet met IPS Salinero deel aan de nationale titelstrijd, begin mei in Eindhoven.

In aanloop naar de Olympische Spelen wil ze haar toppaard na de wereldbekerfinale in Den Bosch enige tijd rust geven.

Eindhoven

Waarschijnlijk verschijnt Van Grunsven in Eindhoven wel aan de start, maar dan met Painted Black. Met Salinero richt ze zich in eerste instantie op Outdoor Gelderland en het CHIO van Rotterdam. Dat zijn de selectiewedstrijden voor de Spelen.

Aken

Ook gaat Van Grunsven niet met Salinero naar Aken, waar jaarlijks een van de grootste hippische evenementen plaatsvindt.

"Salinero voelt zich in dat kleine dressuurstadion daar niet thuis. Ik denk daarom dat ik beter even kan overslaan", sprak Van Grunsven.