MANCHESTER - Marianne Vos heeft zaterdag bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Manchester goud gewonnen op het onderdeel puntenkoers. Het zilver was voor de Deense Trine Schmidt, de Italiaanse Vera Carrara werd derde.

Vos plaatste zich daarmee ook voor de Olympische Spelen. In Peking zal ze zowel op de baan als op de weg uitkomen.

De titel op de puntenkoers betekende ook dat de 20-jarige Brabantse nu wereldtitels bezit in drie wielerdisciplines. Ze was eerder al wereldkampioene op de weg en bij het veldrijden.

Voorbereiding

Vos had de WK baan eigenlijk willen laten schieten omdat ze midden in de voorbereiding op haar wegseizoen zit. Omdat ze bij de laatste wereldbekerwedstrijd in Kopenhagen verzuimde zich te plaatsen voor de Spelen, moest ze haar trainingskamp in Spanje eerder afbreken.

"Ik had hier eigenlijk liever niet gereden, maar nu vind ik het toch wel leuk", zei ze zaterdag, gehuld in de regenboogtrui.

Slotfase

Vos stond in de slotfase drie punten voor, maar besloot toch nog even aan te vallen. "Ik had nog energie over. Ik heb me echt wel voorbereid op deze race, maar anders dan de echte baanrenners. Ik heb pas de laatste dagen in Spanje op de weg op snelheid getraind."