RIJSWIJK - De play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League (CL) worden afgeschaft. Met ingang van het nieuwe voetbalseizoen in de eredivisie is de nummer twee in het eindklassement van de reguliere competitie weer zoals vroeger zeker van deelname aan het kwalificatietoernooi voor de CL.

"We gaan in een afgeslankte vorm verder", liet FC Utrecht-voorzitter Jan-Willem van Dop zaterdag weten. Frank Rutten, directeur van de belangenvereniging van de achttien eredivisieclubs (ECV), bevestigde de hervormingsplannen. "Maandag moeten de clubs schriftelijk hun goedkeuring aan de veranderde opzet geven", legde hij uit.

"Volgens mij is dat geen probleem meer, omdat er algemene overeenstemming onder de clubs bestaat. De KNVB moet nog wel instemmen met onze wijzigingsvoorstellen. Dat kan per bestuursbesluit.

Vergadering

Zo zijn de play-offs in de huidige vorm drie jaar geleden ook ingevoerd. De geplande vergadering van de ECV over de play-offs op 1 april gaat nu waarschijnlijk niet meer door."

Komend seizoen zijn de kampioen (CL), de nummer twee (voorronde CL) en de nummers drie en vier (UEFA Cup) verzekerd van Europees voetbal. De winnaar van de KNVB-beker krijgt het derde startbewijs voor de UEFA Cup.

Het vierde UEFA-Cupticket valt te verdienen in de play-offs tussen de nummers vijf tot en met acht. Indien de bekerwinnaar bij de eerste vijf eindigt, gaat het om play-offs tussen de nummers zes tot en met negen van de eindrangschikking.

Compromis

"Je mag het een compromis noemen", zei Van Dop. "De topclubs wilden de play-offs helemaal afschaffen, de clubs uit de subtop en middenmoot wilden er juist mee doorgaan. Een groepje clubs heeft de laatste weken geprobeerd om de kloof tussen groot en klein weg te nemen. Daaruit is deze oplossing gekomen. Volgens mij wordt dit nieuwe voorstel in de eredivisie unaniem ondersteund."

Rutten sprak namens de ECV zijn gemengde gevoelens uit over het schrappen van de eerste play-offs. "Het waren toch vaak mooie wedstrijden, met een groot spanningsveld. Maar als de weerstand onder trainers en bij de achterban onveranderd groot blijft, moet je niet blijven doorduwen.

Draagvlak

Het draagvlak voor de play-offs in de huidige vorm was bij de technische mensen in het voetbal te klein, omdat de risico's op mislopen van Europees voetbal te groot waren. Daar moet je dan iets aan doen. Voetbal speel je tenslotte niet in eerste instantie voor televisie."

Rutten benadrukte dat de verkleinde opzet van de play-offs geen gevolg heeft voor het nieuwe vijfjarige contract met de NOS inzake de uitzendrechten van de samenvattingen. Voor de live-wedstrijden, die de ECV in eigen beheer via een eigen televisiekanaal gaat uitzenden, wordt het aanbod minder groot en spectaculair. "Maar er blijven genoeg leuke duels over", meende Rutten.

Ondernemer

Van Dop: "We zijn als clubs ondernemer geworden inzake de voetbalrechten. Dus moeten we goed kijken wat de consument wil. Dat heeft tijd nodig. We moeten kiezen voor het beste product. Als we nu alle play-offs hadden afgeschaft, hadden we daarop nooit meer kunnen terugkomen. Dat zou de overheid niet accepteren. Daarom is dit het beste alternatief."

De KNVB reageerde geprikkeld op de uitgelekte ECV-plannen. De bond onderstreepte in een korzelig persbericht dat de eindverantwoordelijkheid voor de competitievorm hoe dan ook bij de KNVB ligt.

"Het standpunt van de clubs zal eerst worden besproken in de werkgroep 'optimalisering voetbalpiramide'. De KNVB zal het advies van deze commissie meenemen in de uiteindelijke beslissing."