SYDNEY - Zwemster Marleen Veldhuis is haar wereldrecord op de 50 meter vrij alweer kwijt. De Australische Libby Trickett dook zaterdag in Sydney tijdens de olympische kwalificatiewedstrijden van haar land onder de 24 seconden: 23,97.

Veldhuis tikte op eerste paasdag tijdens de Europese kampioenschappen in Eindhoven aan in 24,09. Daarmee verbeterde ze de oude mondiale toptijd van Inge de Bruijn, die in 2000 tot 24,13 kwam.

Trickett, voor haar huwelijk bekend onder haar meisjesnaam Lenton, bracht donderdag al het wereldrecord op de 100 meter vrij op haar naam. Met een tijd van 52,88 dook ze als eerste zwemster op deze afstand onder de 53 seconden.

Emotioneel

"Het is op allerlei gebied een emotionele week voor mij geweest", sprak Trickett dolgelukkig. "Na mijn wereldrecord op de 100 meter kon ik niet wachten om ook op de 50 meter toe te slaan. Het is geweldig dat het is gelukt."

Trickett haalde op de 50 meter ruim een halve seconde van haar persoonlijke toptijd af. Op de 100 meter verbeterde het oude wereldrecord van de Duitse Britta Steffen met liefst 0,42 seconde. "Ik wist niet dat ik zo snel kon zwemmen", glunderde de 23-jarige Australische.