DOETINCHEM - Uitgerekend voormalig 'superboer' Berry Powel leek De Graafschap vrijdagavond na twee doelpuntloze gelijke spelen weer een nederlaag te bezorgen.

De aanvaller van FC Groningen scoorde in het duel tussen zijn oude en nieuwe ploeg in de blessuretijd van de eerste helft de openingstreffer. In de slotfase bezorgde invaller Will Johnson de thuisclub alsnog een punt, op basis van de getoonde inzet volkomen terecht.

Degradatiezorgen

De degradatiezorgen van de thuisclub blijven onveranderd bestaan, de bezoekers zagen na twee achtereenvolgende nederlagen het zicht op een plaats bij de top-vijf verder vervagen.

Voor aanvang van de wedstrijd werd Powel door beide supportersgroepen toegezongen. De speler, die luttele minuten voor het verstrijken van de transferdeadline van De Graafschap naar FC Groningen verhuisde, heeft in Doetinchem niets aan populariteit ingeboet.

Powel schoot De Graafschap vorig seizoen naar het hoogste plan, dat is niet vergeten. Sinds zijn vertrek behaalde De Graafschap nog maar drie punten. Na het frisse voetbal uit de eerste helft van de competitie is nu overleven het motto voor de spelers van trainer Jan de Jonge.

Van de Laak

Zijn collega Ron Jans zag na 24 minuten opnieuw een speler geblesseerd uitvallen. Koen van de Laak werd na een grove overtreding van Purrel Fränkel, die door scheidsrechter Ben Haverkort slechts met geel werd bestraft, per brancard van het veld gedragen. Huilend werd hij met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd om de ernst van de kwetsbuur vast te kunnen stellen.

FC Groningen stond tijdens het verkleden van invaller Tim Matavz even met tien man, maar had juist in die fase de beste mogelijkheid. Doelman Jim van Fessem reageerde goed op een afstandsschot van Stefan Nijland.

Opstootje

In blessuretijd bracht Powel de bezoekers aan de leiding, hij tikte de bal na een dieptepass subtiel in de verste hoek, onbereikbaar voor Van Fessem. Al te uitbundig wilde hij niet juichen. Kort na de hervatting was hij wel de aanstichter van een opstootje met Arnar Vidarsson. Het teveel aan agressie kwam Powel op geel te staan.

De Graafschap ging verwoed op jacht naar de gelijkmaker, maar miste aanvankelijk de overtuigingskracht om de verdediging van FC Groningen te kunnen verrassen. Diego Biseswar schoot de bal eenmaal net over, maar raakte daarna telkens verstrikt in zijn eigen bewegingen.

Johnson

In de 83ste minuut, net toen het geloof in eigen kunnen bij de spelers van De Graafschap leek te zijn verdwenen, behield Biseswar wel het overzicht en bediende de zojuist ingevallen Canadees Will Johnson op maat (1-1).