AMSTERDAM - Het lot van Louis van Gaal ligt in handen van de spelers van AZ.

De directie van de Alkmaarse voetbalclub had "in goed overleg" met de trainer besloten om aan het einde van dit seizoen afscheid van elkaar te nemen. De spelers van AZ zijn het niet eens met dit besluit.

Laatste kans

Na overleg besloot de directie de spelers een laatste kans te geven. "Als ze de komende weken laten zien dat ze voor deze trainer door het vuur gaan, blijft Van Gaal komend seizoen misschien toch hoofdcoach", aldus voorzitter Dirk Scheringa.

Na de vrijdagochtendtraining maakte Van Gaal zijn vertrek bekend aan de spelersgroep. De selectie reageerde verontwaardigd. "Wij vinden dat Van Gaal de juiste man is om AZ op een hoger plan te brengen", aldus verdediger Kew Jaliens.

Unaniem

De aanvoerder stapte met de geblesseerde Stijn Schaars, die normaal gesproken captain is, naar het bestuur. "We hebben eerst met de spelersgroep overlegd", aldus Jaliens. "We waren unaniem in onze mening."

De directie gaf de selectie om vijf uur 's middags de kans hun gedachten over te brengen. Spelers die al thuis waren, kwamen na een telefoontje terug naar de club. In het ruim twee uur durende overleg slaagden de spelers erin om het bestuur te overtuigen.

"Iedereen gaf aan dat ze komend seizoen hoe dan ook met Van Gaal verder willen", aldus Scheringa.

Kans

"We hebben besloten ze daarvoor de komende weken een kans te geven. De selectie moet laten zien wat ze er voor over hebben. Na afloop van het seizoen nemen we een besluit of we verder gaan met Van Gaal. Dat wordt niet alleen afgemeten aan de inzet, maar ook aan het resultaat."

Technisch directeur Marcel Brands liet vrijdagmiddag weten dat er crisisoverleg heeft plaatsgevonden. De trainer heeft hierbij aangegeven dat het 'twee voor twaalf' is, aldus Brands.

Pittig

"Het was een zeer pittige discussie waarbij harde woorden zijn gevallen. In zijn emoties heeft Van Gaal duidelijk gemaakt dat hij het in zijn eentje ook niet kan. Hij heeft gevraagd of hij nog de steun van de selectie heeft en daarbij kwamen veel positieve reacties los uit de spelersgroep."

Eerder op vrijdag meldden diverse media het vertrek van de trainer. Van Gaal zou geen basis meer zien voor de toekomst en zijn contract na dit seizoen willen inleveren. Van Gaal heeft nog een doorlopende verbintenis tot 2010.

Teleurstellend

Onder Van Gaal maakt AZ een teleurstellend seizoen door. De ploeg, vooraf door velen beschouwd als voorname titelkandidaat, staat met 33 punten op de twaalfde plaats van de ranglijst, en lijkt Europees voetbal te kunnen vergeten.

In het bekertoernooi, waarin AZ vorig seizoen nog verliezend finalist was, werd de club vroegtijdig uitgeschakeld door Cambuur Leeuwarden.

Landstitel

Van Gaal volgde in 2005 Co Adriaanse op bij de club van Dirk Scheringa. Vorig seizoen liep AZ onder zijn leiding pas op de laatste speeldag de landstitel mis door een nederlaag bij Excelsior (3-2).