Theo Bos heeft op het wereldkampioenschap baanwielrennen in Manchester een gevoelige tik gekregen. De Nederlander werd op het onderdeel sprint in de kwartfinale uitgeschakeld door Chris Hoy.

Bos won nog wel de eerste heat, maar werd daarna twee keer geklopt door de Brit.

Bos, die ten koste van Lukasz Kwiatkowski en olympisch kampioen Ryan Bayley was doorgedrongen tot de laatste acht, leek tegen Hoy zijn favorietenrol waar te maken. In de eerste heat vernederde hij de Schot door een ronde voor het einde onderdoor te schieten en met grote overmacht te winnen.

Hoy

Hoy had geleerd van zijn fout en kwam in de tweede heat veel beter voor de dag. Hij maakte er een lange sprint van en klopte Bos, die in 2007, 2006 en 2004 de wereldtitel greep, met een banddikte. Ook in de beslissende derde heat trok de olympisch kampioen op de kilometer aan het langste eind. Hij beantwoordde een jump van Bos door in de laatste meters voorbij te schieten.

De strijd om de vijfde plaats was duidelijk niet meer aan Bos besteed. De Hierdenaar was zijn teleurstelling nog niet te boven, liet de sprint lopen en legde zich met gebogen hoofd neer bij de achtste plaats.

Ook Teun Mulder werd uitgeschakeld door Hoy. Hij werd door de Brit geklopt in de eerste ronde. Tim Veldt kwam niet verder dan de 27e tijd en bleef daardoor steken in de kwalificatieronde.

Britten

Op de groepsachtervolging maakten de Britten grote indruk. Onder aanvoering van een uitmuntende Bradley Wiggins pakte het team goud in een wereldrecordtijd: 3.56,322. De Nederlandse ploeg kwam met Levi Heimans, Jenning Huizenga, Jens Mouris en Peter Schep niet verder dan de achtste plaats.

Vrouwen

Bij de vrouwen viel Ellen van Dijk buiten de medailles op de individuele achtervolging. Ze moest zich tevreden stellen met de vijfde plaats en liep daardoor op het nippertje de strijd om de bronzen medaille mis.