PARIJS - Het mondiale antidopingbureau WADA stopt met de steun aan de internationale wielerunie UCI in de ontwikkeling van biologische paspoorten. WADA is boos omdat de UCI de oud-voorzitter van WADA, Dick Pound, voor de rechter sleept.

De Canadees heeft zich volgens de UCI verschillende keren beledigend uitgelaten over de wielrenunie en de Nederlandse oud-voorzitter Hein Verbruggen.

WADA vindt nu dat de verhoudingen zo verstoord zijn, dat voortzetting van het project onhoudbaar zou zijn. Het antidopingbureau investeert zowel financieel als met menskracht in het project.

Fahey

"Wij wilden dit pilotproject graag met de UCI doen omdat de wielersport zo onder doping gebukt gaat", verklaarde de nieuwe voorzitter van WADA, John Fahey. "Nu de UCI ons heeft aangevallen, kunnen we niet op deze voet doorgaan. We zullen andere sportbonden benaderen waarmee we dit project kunnen voortzetten."

Biologisch paspoort

Het biologisch paspoort is een medisch profiel van een renner met bloed- en urinewaarden. Daarmee kan het gebruik van verboden middelen makkelijker worden aangetoond.

Verrast

De UCI reageerde verrast op het besluit van het WADA. De wielrenunie zegt dat de rechtszaak tegen Pound totaal los staat van de ontwikkeling van de biologische paspoorten.

"De UCI heeft altijd een duidelijk onderscheid gemaak tussen meneer Pound en het WADA", zegt de wielrenunie in een verklaring. "Daarnaast heeft de UCI altijd uitstekend gewerkt met het WADA, ook in de periode dat Pound zijn gewraakte uitspraken deed."

De UCI benadrukt dat het hoe dan ook de ontwikkeling van de biologische paspoorten zal voortzetten.