LAUSANNE - De wereldzwemfederatie FINA heeft de Nederlandse jeugdzwemster Linda van Herk voor twee jaar geschorst. Het meisje is zo zwaar gestraft omdat ze weigerde mee te werken aan een dopingcontrole tijdens een nationale wedstrijd. De dopingjury van de FINA in het Zwitserse Lausanne openbaarde dinsdag de uitspraak in een zaak die zich al meer dan een jaar voortsleept en uniek is in de Nederlandse zwemgeschiedenis.

De affaire begon ruim een jaar geleden tijdens kwalificatiewedstrijden voor de Nederlands kampioenschappen in Amersfoort. De toen 14-jarige Van Herk van zwemvereniging De Meent moest na afloop een plasje inleveren bij de dopingcontroleurs. Op aandringen van haar vader onderbrak Van Herk de procedure en ging naar huis. Vervolgens kwam een langdurig proces op gang.

Schorsing

De tuchtcommissie van de nationale zwembond KNZB veroordeelde het meisje tot een half jaar onvoorwaardelijke schorsing omdat ze de dopingregels had overtreden. De beroepscommissie van de zwembond sprak de zwemster echter vrij. Er was in de ogen van die jury te veel misgegaan in de dopingprocedure.

Testkamertje

Zo kreeg Van Herk volgens de beroepscommissie veel te laat te horen dat ze naar de dopingcontrole moest en was het niet een officiële waarnemer die haar op de hoogte bracht, maar een clubgenote. Op dat moment was Van Herk al naar het toilet geweest en lukte het niet meer te plassen in het testkamertje. Hoe hard ze ook probeerde.

De beroepscommissie toonde begrip voor het feit dat vader Van Herk uit ongeduld zijn dochter weghaalde bij de dopingcontroleurs. Hij moest nog naar een zakelijke afspraak en wilde niet langer wachten.

Vrijspraak vernietigd

Daarmee was de kous niet af. De wereldzwemfederatie was van mening dat de zaak niet door de KNZB, maar door het eigen dopingorgaan moest worden beoordeeld en vernietigde de vrijspraak. Het FINA-panel interpreteerde de kwestie weer anders, met als gevolg een schorsing van twee jaar die is ingegaan op 5 december en afloopt op 24 oktober 2004. De dopingjury vond dat Linda van Herk gewoon wat langer had moeten proberen een plasje in te leveren. Dat ze vanwege haar leeftijd haar vader keurig netjes gehoorzaamde, was niet van belang.

Tribunaal

De jonge zwemster heeft op haar beurt bij het CAS, het internationale sporttribunaal, al beroep aangetekend tegen de schorsing. De KNZB ondersteunt haar daarin. "Ik geef geen mening over het oordeel van de FINA, maar verwijs naar de uitspraak van de beroepscommissie van de KNZB", reageert directeur Jos Kusters van de zwembond.

Hij is blij dat binnenkort een wereldwijd aanvaarde antidopingcode van kracht wordt: "Daarin is opgenomen dat atleten die alleen op nationaal niveau acteren, onder de dopingregels van de nationale federaties vallen."