ADELAIDE - De beachvolleybalkoppels Bram Ronnes/Emiel Boersma en Reinder Nummerdor/Richard Schuil zijn een stap dichter bij deelname aan de Olympische Spelen in Peking.

Beide duo's toonden donderdag in het eerste toernooi uit de World Tour vormbehoud.

Ronnes/Boersma en Nummerdor/Schuil wonnen allebei hun eerste twee partijen in het Australische Adelaide en zijn daardoor al zeker van minstens de negende plaats.

De eis van sportkoepel NOCNSF was een plaats bij de eerste twaalf in een evenement uit de World Tour.

De Gruijter & Ronnes

Het koppel Jochem de Gruijter/Gijs Ronnes werd in Adelaide voortijdig uitgeschakeld, maar strijdt ook nog om een ticket voor de Spelen.

Als dat koppel in een van de komende toernooien uit de World Tour een keer bij de eerste twaalf eindigt, voldoet het eveneens aan de eis tot vormbehoud van NOCNSF.

In dat geval bepaalt de positie op de wereldranglijst welke duo's naar Peking gaan, omdat Nederland maar twee olympische startplekken heeft. Schuil en Nummerdor staan met de vierde plaats het hoogst.

Zij wonnen in Adelaide eerst van het Japanse koppel Asahi/Shiratori (21-16 21-11) en daarna van de Nieuw-Zeelanders Pitman/Lochhead (23-18 21-18).

Boersma & Ronnes

Boersma en Ronnes rekenden in hun eerste partij af met de Georgiërs Geor/Gia (21-13 21-19) en wonnen vervolgens van de Russen Barsoek/Kolodinski (21-17 21-18). In de volgende ronde treffen de Nederlands duo's elkaar.

Van Iersel & Wesselink

In het vrouwentoernooi verloren Marleen van Iersel/Marloes Wesselink in de eerste ronde van het sterke Chinese duo Tian Jia/Wang (11-21 10-21).

In de herkansing herpakte het Nederlandse koppel zich en won het van de Noren Maaseide/Glesnes (21-14 19-21 15-12). Van Iersel en Wesselink komen vrijdag in actie tegen een Duits duo.

Rebekka Kadijk en Merel Mooren zijn uitgespeeld in Adelaide. Zij verloren hun beide wedstrijden op donderdag.