WENEN - Het Nederlands elftal leerde 72 dagen voor de start van het EK dat de nieuwe speelwijze met een diepe spits en drie aanvallende middenvelders heel veel risico kent. Oranje creëerde woensdagavond in het knotsgekke gewonnen uitduel met Oostenrijk (3-4) evenveel kansen als de thuisploeg.

Met dank aan de zwakke tegenstander kon het Nederlands elftal een achterstand van 0-3 ongedaan maken.

De vier doelpunten van het Nederlands elftal in het laatste uur van de wedstrijd zorgden vooral voor opluchting bij doelman Timmer. De keeper van Feyenoord, die zijn vijfde interland speelde omdat Edwin van der Sar en Maarten Stekelenburg niet beschikbaar waren, ging binnen 35 minuten driemaal in de fout.

Hoekschop

Hij dook in de zesde minuut over de bal nadat John Heitinga slecht verdedigde. Ivanschitz profiteerde dankbaar: 1-0. Timmer liet zich in de achttiende minuut en 37e minuut ook verrassen voor een hoekschop van Ivanschitz. Sebastian Prödl profiteerde tot twee keer toe met het hoofd: 3-0.

Oranje kon zich terug knokken omdat Oostenrijk bij lange na niet het niveau heeft van Italië, Frankrijk of Roemenië, de drie tegenstanders in de groepsfase van het komende EK.

Zorgwekkend

Het is voor Oranje zorgwekkend dat zelfs een ploeg van het niveau van Oostenrijk kan profiteren van de risicovolle speelwijze, die tegen Kroatië nog wel succes opleverde.

In de eerste helft bleven Klaas-Jan Huntelaar, Robin van Persie, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder voortdurend voorin hangen. De controlerende middenvelders Demy de Zeeuw en Giovanni van Bronckhorst werden daardoor vaak overlopen.

Evenwicht

Van Basten herstelde na rust het evenwicht. Klaas-Jan Huntelaar had toen al voor 3-1 gezorgd. Wesley Sneijder mocht net als op het WK in Duitsland als controlerende middenvelder voetballen.

Invaller Clarence Seedorf kreeg een aanvallende opdracht. Oranje won uiteindelijk nog omdat Jan Vennegoor of Hesselink in de slotfase als pinchitter iets forceerde. Hij maakte na de 3-2 van Heitinga (67e minuut) in de 82e minuut 3-3. Huntelaar zorgde even later voor het winnende doelpunt: 3-4.

Pijnigen

Oranje heeft nog tot 9 juni de tijd om aan de nieuwe speelwijze te sleutelen. Dan wacht in Bern wereldkampioen Italië, de eerste tegenstander op het EK. Tot die wedstrijd kan Van Basten het hoofd pijnigen over de vraag of Oranje in deze speelwijze niet te kwetsbaar is.

"Zoals we in de eerste helft acteerde, moet het natuurlijk niet", zei hij na afloop. "In de tweede helft hebben we minder weggegeven. Al was het ook toen bij omschakeling niet even goed."

Oefenwedstrijd Nederland - Oostenrijk