EMMEN - Jong Oranje is in de kwalificatiestrijd voor het Europees kampioenschap in 2009 in Zweden nog altijd schadevrij. De ploeg van bondscoach Foppe de Haan won woensdagavond in Emmen ook de vijfde groepswedstrijd.

De titelhouder versloeg het nog puntloze en doelpuntloze Estland met ruime cijfers: 3-0.

Gezien het kwaliteitsverschil en het spelbeeld viel de uitslag nog te laag uit. Voor Feyenoorder Jonathan de Guzman was het niettemin een heuglijke avond.

Treffers

De geboren Canadees, die dit seizoen in de eredivisie al negen keer scoorde, bracht in zijn eerste wedstrijd voor Nederland meteen twee treffers op zijn naam. Ook invaller Tom Hiariej (FC Groningen) debuteerde in Jong Oranje.

Het was een klein wonder dat de ruststand in het volgepakte stadion van FC Emmen 0-0 was. Jong Oranje was veel sterker dan het armetierige Estland, maar verzuimde uit legio kansen te scoren. Met name Evander Sno was ongelukkig in de afwerking.

Zelfzuchtig

Ook Royston Drenthe, die als 'hangende' linkerspits fungeerde, was niet koelbloedig genoeg. De middenvelder van Real Madrid knalde in de dertiende minuut op de paal. Daarna was de oud-Feyenoorder in veelbelovende situaties twee keer iets te zelfzuchtig, tot lichte ergernis van Sno.

Eens te meer bleek in Emmen dat Jong Oranje in de huidige samenstelling pure spitsen mist. Sno, die bij Celtic als middenvelder speelt of op de bank zit, was in Drenthe vaak een eenzame aanvalsleider.

Kwaliteiten

Niet voor niets zoekt De Haan voor de Olympische Spelen in Peking naar dispensatiespelers (ouder dan 23 jaar) met veel offensieve kwaliteiten.

Jong Oranje speelde in Emmen een beetje zoals Feyenoord dit seizoen, met veel middenvelders en weinig uitgesproken aanvallers. En dat valt dan tegen een zeer behoudende, en beperkte, tegenstander zeker niet mee.

Glansrijk

Met Ismaïl Aissati voor Wout Brama trachtte De Haan zijn ploeg na de rust meer creativiteit en aanvalskracht te geven. Daarin slaagde de doorgewinterde Fries glansrijk.

In de vijftigste minuut stond Aissati aan de basis van een vloeiende aanval over de rechterkant die door meegekomen De Guzman simpel werd afgerond, 1-0.

Mede door het imponerende optreden van doelman Aiko Orgla (FC Flora) bleef het lang daarbij. In de slotfase had ook Aissati van dichtbij succes. De Guzman tilde de stand naar 3-0 in de extra tijd uit een fraaie vrije trap.

Vijfde zege voor Jong Oranje