PEKING - Pim Verbeek is dinsdagavond tijdens een persconferentie in Peking onwel geworden. De bondscoach van Australië moest zich vastpakken aan een stoel om op de been te blijven, zo meldden Chinese media.

Australië is in China voor een kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap voetbal in 2010.

De persconferentie werd direct afgebroken na het incident met Verbeek. Enige tijd later verscheen de Nederlander alsnog bij de pers. Volgens Verbeek had zijn plotselinge ziekte niets te maken met het eten.

Niets speciaals

"We hebben niets speciaals meegenomen. Het eten in het hotel is uitstekend en de spelers hebben geen klachten", aldus de bondscoach.

Strafschop

Australië ontsnapte enkele uren na het incident aan een nederlaag tegen China. De ploeg van bondscoach kreeg drie minuten voor tijd een strafschop tegen, maar doelman Mark Schwarzer wist de inzet van Shao Jiayi te keren. Daardoor bleef het 0-0.

"Nadat Mark die penalty stopte, was ik erg blij met het punt", zei Verbeek na afloop. "We speelden erg goed. Ik ben trots op de jongens. We willen natuurlijk altijd winnen, maar een gelijkspel was een terecht resultaat."

Hoogte

Een lastige bijkomstigheid voor de Australiërs was dat de wedstrijd tegen China werd gespeeld in Kunming, op 1900 meter hoogte. De spelers hadden voorafgaand aan het treffen slechts twee dagen om te acclimatiseren aan de hoogte.

Verbeek kon geen beroep doen op Tim Cahill, Josh Kennedy, Mile Sterjovski en Brett Emerton. Jason Culina (PSV) en Luke Wilkshire (FC Twente) speelden de hele wedstrijd bij Australië. NEC-aanvaller Brett Holman kwam al na tien minuten in het veld voor Archie Thompson.

Ondanks het puntenverlies blijft Australië aan kop in de groep met vier punten. In februari won de ploeg van Verbeek met 3-0 van Qatar.

Australië ontsnapt tegen China