ROTTERDAM - Elf atleten met een persoonlijk record van onder de 2 uur en 8 minuten komen zondag 13 april aan de start van de 28e marathon van Rotterdam. "Ik denk het sterkste deelnemersveld ooit", zei wedstrijddirecteur Mario Kadiks dinsdag.

Hij hoopt op ideaal weer en mikt op verbetering van het parkoersrecord uit 2004. Felix Limo won toen in 2.06.14. "Een wereldrecord is wellicht te hoog gegrepen, maar de ambitie is wel een winnende tijd in de 2.05."

De atleten die voor de toptijden moeten zorgen zijn voornamelijk Kenianen. Op papier is Robert Cheboror de snelste met een persoonlijke toptijd van 2.06.23.

Zijn landgenoten William Kipsang (2.06.39), Richard Limo (2.06.45) en Paul Kirui (2.06.45) liepen ook al eens onder de 2.07, evenals de Fransman Driss El Himer (2.06.48).

"We hebben vanuit de hele wereld aanvragen gekregen. Heel veel atleten willen zich in Rotterdam kwalificeren voor de de Olympische Spelen. Het is mede daardoor een heel breed en sterk topveld", aldus Kadiks.

Kopgroep

Hij hoopt dat een kopgroep lang bij elkaar blijft en dat vervolgens drie tot vier atleten strijden om de zege op de Coolsingel in een toptijd.

"Dat is mijn droomscenario. Met vijftien lopers aan de start die onder de 2.10 kunnen lopen, moet het mogelijk zijn. De enige ongrijpbare factor is het weer. Nu sneeuwt het buiten, vorig jaar moesten we vanwege de hitte de wedstrijd afbreken."

Mix

Kadiks heeft een mix van routine en aanstormend talent aangetrokken. De Kenianen Rogers Rop, William Kipsang en Jimmy Muindi brengen de routine mee, hun landgenoten Richard Limo, Joshua Chelanga (de winnaar van vorig jaar) en Benjamin Maiyo zijn de veelbelovende lopers.

"Het gaat in 2008 harder op de marathon, dat kan bijna niet anders", verwacht Kadiks. "Het aantal lopers dat de halve marathon binnen het uur kan afleggen is geweldig gegroeid. Met een snelle halve leg je ook de basis voor een snelle hele."