MONTECATINI TERME - Woedend was Mario Cipollini opTourdirecteur Jean-Marie Leblanc. De vreugde van zijn 42eetappezege in de Ronde van Italië verdween maandag naar deachtergrond door de afwijzing voor de jubileumeditie van de Rondevan Frankrijk.

"Het riekt bij die Fransen naar een dictatuur", zei de Toscaanover de beslissing van Leblanc bij de verdeling van de wildcardshet team van de Italiaanse sprintersbaas over te slaan. StefanoGarzelli bleef maandag aan leiding na de negende rit, die voor deachtste keer in de 86e editie tot een massasprint leidde.

Belediging

Cipollini noemde de beslissing van de Fransen een belediging aanzijn persoon. De sprintvirtuoos reed maandag in de negende rit hetrecordaantal dagzeges van zijn illustere landgenoot Alfredo Binda(41) definitief uit de boeken. In 1989 won 'Super Mario' zijneerste rit in de Giro d'Italia. Nu op 36-jarige leeftijd en met deregenboogtrui van de wereldkampioen om de schouders bewees hij datde sleet nog steeds niet in zijn benen zit.

Leblanc beargumenteerde de keuze Domina Vacanze niet uit tenodigen met de mededeling dat Cipollini met zijn 36 jaar niet inhet profiel van de historische Ronde van Frankrijk past."De komende tour gaat al na een week de bergen in", verweesLeblanc naar het gebrek aan overlevingskracht bij Cipollini. DeItaliaan reed de Franse ronde nog nooit uit. "Het was eenmoeilijke keuze. Of de wereldkampioen die na een week weg is of eenFrans team dat drie weken in koers is."

"Niet alleen belediging van mij, maar van het totale Italiaansewielrennen. Maar ik moet me diplomatiek uitdrukken", zei de manmet de snelle benen. "De trui van de wereldkampioen symboliseertnu eenmaal de wielersport. De Tour de France is ook niet gemaaktvoor ploegen, maar voor renners. Ik had me in de jubileumeditiegericht op de zege tijdens de slotdag op de Champs Elyseés."

Haat

Ookhad de rappe Italiaan de bij de fietsenleverancier van de ploeg eenspeciaal apparaat besteld voor de proloog op 5 juli. "Ik benwoedend, voel nu zelfs haat voor iemand die me de laatste drie jaaral niet in de Ronde van Frankrijk toeliet."

Cipollini, die in 1999 voor het laatste in de Ronde vanFrankrijk actief was, rondde maandag voor de tweede dag op rijprima teamwerk af in Montecatini Terme. McEwen kon aan het wielblijven, maar kwam er niet voorbij. De derde plaats was AlessandroPetacchi, die in de eerste week de show stal in de massasprints metdrie zeges. Petacchi kreeg het voor de sprint nog aan de stok metde Let Naudusz, maar mocht in tegenstelling tot zijn collega wel inkoers blijven.