HEERENVEEN - De Noor Trond Sollied volgt Gertjan Verbeek op als trainer van SC Heerenveen. De Friese eredivisieclub maakte dat dinsdag bekend.

De 48-jarige Sollied verlaat na dit seizoen zijn huidige club AA Gent en tekent een tweejarig contract bij Heerenveen.

De naam van Sollied zong al een tijdje rond in Friesland, maar het bestuur hield tot dinsdag de lippen op elkaar. De Noor neemt ook zijn assistent Chris van Puyvelde, met wie hij al acht jaar samenwerkt, mee naar Heerenveen.

Sollied trainde eerder FK Bodo Glimt en Rosenborg in zijn geboorteland en had in België behalve AA Gent ook Club Brugge onder zijn hoede. In Griekenland werkte hij bij Olympiakos Piraeus. De Noor kan bogen op vijf landskampioenschappen.

Visser

De trainersstaf van Heerenveen ondergaat nog meer veranderingen. Hans Visser en Alex Pastoor verlaten de club aan het einde van het seizoen. Henk Herder maakt de overstap van trainer-coach van de beloften naar assistent van Sollied bij de A-selectie.

Sollied wordt voorlopig nog niet gepresenteerd bij Heerenveen. Hij is met AA Gent nog volop in de race voor plaatsing voor Europees voetbal, evenals Heerenveen, dat onder leiding van Verbeek momenteel de derde plaats bezet in de competitie.

Plannen

De nieuwe trainer gaat met snode plannen aan de slag. Hij komt naar eigen zeggen niet naar Friesland om in de eredivisie vierde te worden. "Heerenveen is een stabiele subtopper die zich, mits in goeden doen, kan scharen tussen de topclubs."

In januari werd het eerste contact gelegd tussen Sollied en de club. "Ik kende Heerenveen al van naam. Noren zijn schaatsliefhebbers en dus ben ik op de hoogte van het bestaan van Heerenveen en Thialf. De voetbalclub staat ook goed aangeschreven. Heerenveen speelt mooi voetbal en presteert ook in Europees verband", aldus Sollied op de website van de club.

Kuiper

De Friezen hadden Sollied al veel langer op het oog, zei directeur Yme Kuiper. "Het was afwachten totdat wij een vacature hadden en hij op hetzelfde moment beschikbaar was. Hij viel ons al op bij Rosenborg in 1998.

Heerenveen volgt het Scandinavische voetbal op de voet en het aanvallende spel van die ploeg trok de aandacht."

Denkwijze

Kuiper vervolgt: "Zijn denkwijze over voetbal en training komt overeen met hoe wij daarover denken. Sollied is ook een voorstander van verzorgd en aanvallend voetbal en wil de baas zijn op het veld."

Hij wil aanvallend voetbal spelen op de helft van de tegenstander. Daar hebben we onder Foppe de Haan en Gertjan Verbeek al aan gebouwd en kunnen dat nu met Sollied verder perfectioneren."