AMSTERDAM - Marleen Veldhuis heeft maandag bij de Europese kampioenschappen het wereldrecord op de 50 meter vrij verbeterd.

Met 24,09 seconden zwom ze in Eindhoven de oude mondiale toptijd van Inge de Bruijn uit 2000 van 24,13 uit de boeken. Hinkelien Schreuder eindigde in 24,59 als tweede.

Veldhuis is de derde Nederlandse wereldrecordhoudster op de 50 vrij. Naast De Bruijn was Annemarie Verstappen in 1983 de snelste vrouw op deze afstand.

Veldhuis is na De Bruijn in 1999 de twee Nederlandse die de Europese titel op de sprint pakt.

Veldhuis bracht haar totaal aantal gouden plakken bij dit EK op drie, na de winst op de 100 vrij en 4x100 vrij.

Verbaasd

Marleen Veldhuis was na haar wereldrecord "ongelooflijk blij" maar ook wel enigszins verbaasd over haar prestatie in haar Eindhovense zwembad.

"Dit is wel een verrassing", reageerde ze voor de NOS-camera. "Ik dacht gisteren al de perfecte race te hebben gezwommen. Nu was het nog beter."

Supermooi

Veldhuis had zich vooraf geen illusies gemaakt over het wereldrecord, dat sinds de Olympische Spelen van Sydney (2000) met 24,13 op naam stond van Inge de Bruijn.

"Iedereen praatte er over. Ik heb me er niet zo mee bezig gehouden. Ik heb gewoon gedaan wat ik moest doen. Supermooi."

Pellegrini

De Italiaanse Federica Pellegrini heeft maandag op de 400 meter vrij opnieuw voor een wereldrecord gezorgd. Met een tijd van 4.01,53 zwom ze de mondiale toptijd van de Française Laure Manaudou uit de boeken. Deze was sinds augustus 2006 met 4.02,13 houdster van het record.

Wissel

De Nederlandse zwemsters hebben maandag bij de Europese titelstrijd dankzij Marleen Veldhuis brons veroverd op de 4x100 wissel. De wereldrecordhoudster op de 50 vrij dook als zevende het water in, maar schoof op naar een derde plaats.

Met een tijd van 4.04,41 verbeterden Hinkelien Schreuder, Jolijn van Valkengoed, Inge Dekker en Veldhuis ook het Nederlands record. Dat was sinds augustus 2006 met 4.06,18 in handen van Veldhuis, Moniek Nijhuis, Dekker en Schreuder.