UTRECHT - De Keniaan Sammy Chumba heeft maandag de achtste Jaarbeurs Utrecht Marathon op zijn naam geschreven. De Afrikaanse atleet liep de iets meer dan 42 kilometer in 2 uur, 12 minuten en 7 seconden.

De wedstrijd werd gehouden onder moeilijke omstandigheden. De gemiddelde temperatuur kwam niet boven de 4 graden Celsius.

Chumba bleef zijn debuterende landgenoot Raymond Bett een paar tellen voor. Bett noteerde 2.12.15. Mariko Kiplagat, de winnaar van vorig jaar, finishte als derde in 2.13.32. Zijn parkoersrecord van 2.11.14 kwam maandag niet in gevaar.

Opvang

De organisatoren van de marathon hadden uit vrees voor het winterse weer extra opvangpunten langs het traject geplaatst voor gestrande en al dan niet verkleumde lopers. Ook stonden op twee strategische plaatsen verwarmde bussen klaar om lopers af te voeren.

Na 40 kilometer was wel duidelijk dat een parkoersrecord er dit jaar in Utrecht niet inzat. Chumba en Bett passeerden dat punt in 2.05.16. Even later sloeg Chumba een beslissend gat met zijn landgenoot.

Chumba eindigde vorig jaar in Utrecht als tweede. Destijds gaf de pupil van de Nederlandse manager Frans Denissen slechts 6 seconden toe op winnaar Kiplagat.

Vrouwen

Bij de vrouwen was de eerste prijs ook voor een Keniaanse. Irene Cherop was veruit de sterkste. Ze finishte in 2.41.44. Haar voorsprong op de tweede vrouw, de Litouwse Justina Jasutyte, bedroeg ruim 13 minuten.

Utrecht Marathon