EINDHOVEN - De voorlaatste dag van de Europese kampioenschappen heeft een 'regen' aan records opgeleverd. Naast de mondiale toptijd van de Fransman Alain Bernard op de 50 meter vrije slag zwommen Robin van Aggele (100 vlinder), Hinkelien Schreuder (50 rug) en Moniek Nijhuis (50 school) een Nederlands record.

In halve finales van de 50 vrij kwam Marleen Veldhuis bovendien met 24,26 weer dichter bij 's werelds beste tijd, die sinds de Olympische Spelen van 2000 met 24,13 in handen is van Inge de Bruijn.

"Elke start leverde bijna een Nederlands record op, dat is heel netjes", stelde technisch directeur Jacco Verhaeren tevreden vast. De coach van Pieter van den Hoogenband was opnieuw onder de indruk van het optreden van Bernard.

Afstand

Na zijn twee wereldrecords op de 100 vrij sprintte de Fransman zondag op de halve afstand naar 21,50. Hij dook hiermee onder het oude record van de Australiër Eamon Sullivan (21,56) van februari.

"Echt bizar hard. Heel bijzonder, zeker als je bedenkt dat hij voor deze wedstrijd niet eens uitgerust was. Misschien kan hij nog dan nog harder, daar moet je eigenlijk niet aan denken. We hebben een nieuwe standaard op de 50 vrij bereikt", concludeerde Verhaeren.

Zijn pupil Marleen Veldhuis zou maandag in de finale van datzelfde nummer wel eens onder het wereldrecord van De Bruijn kunnen komen.

Perfect

"Ze heeft morgen weer een ochtendje rust, dus wie zal het zeggen. We hadden er nu wel voor gekozen dat ze hard zou zwemmen, want ze krijgt niet vaak de kans op dit niveau te racen. Ze deed het perfect, hopelijk doet ze dat in de finale ook."

Veldhuis was vooral blij met haar persoonlijke record. Aan een wereldrecord denkt ze zelf nog niet echt. "Voor een 50 vrij is het verschil nog wel groot. Maar het zal in de finale in ieder geval een mooie race worden."

Rug

Naast Veldhuis diende ook Hinkelien Schreuder zich met 24,86, de tweede tijd, aan als medaillekandidate. Eerder had ze al haar Nederlands record op de 50 rug (geen olympisch onderdeel) aangescherpt tot 28,86.

Ze eindigde daarmee als zesde in de finale. "Ik ben heel blij met het record, maar deze afstand is niet het belangrijkste in een olympisch seizoen. Ik kijk daarom vooral uit naar de finale van de 50 vrij. Ik vind het geweldig om daarin straks naast Marleen te staan."

Limiet

Moniek Nijhuis verzekerde zich van een plaats in de finale van de 50 meter schoolslag. Ze tikte in de halve eindstrijd aan in 31,80 en haalde daarmee ruim eentiende af van haar Nederlands record van vorig jaar. Jolijn van Valkengoed werd met de dertiende tijd van 32,60 uitgeschakeld. Nijhuis deed eerder dit toernooi een poging een olympische limiet op de dubbele afstand te zwemmen, maar dat mislukte.

Dat gold ook voor Lennart Stekelenburg. Hij kan Peking ook vergeten, maar haalde toch de eindstrijd van de 50 school. Hij werd daarin zesde in 28,16. Een nieuwe verbetering van het Nederlands record, dat hij zaterdag op 27,95 bracht, zat er niet in.

Toptijd

Robin van Aggele slaagde er op de 100 vlinder wel weer in de nationale toptijd aan te scherpen. Hij lag halverwege de finale zelfs op medaillekoers, maar zakte daarna iets terug. Met een vierde tijd van 52,20 viel hij net buiten de prijzen. De Spanjaard Rafael Munoz Perez tikte met 52,09 net iets eerder aan.