MADRID - Ronald Koeman heeft zichzelf en collega Frank Rijkaard wat vaster in het zadel gezet. De voormalig PSV-coach won zondagavond met Valencia uit bij Real Madrid verrassend met 3-2.

FC Barcelona, dat Valladolid duidelijk de baas was, kon het verschil met de koploper in de Primera Division daardoor tot vier punten verkleinen.

Valencia trok de opgaande lijn van het Spaanse bekertoernooi door in de competitie. Real Madrid was het verbaasde slachtoffer. De bezoekers kwamen in het Bernabeu-stadion na ruim een half uur op voorsprong door David Villa. De vreugde duurde twee minuten. Toen maakte Raul al gelijk.

Strafschopstip

De Spaanse international gaf de 'Koninklijke' na de hervatting ook uitzicht op de zege. Villa, vanaf de strafschopstip, en Javier Arizmendi, in de voorlaatste minuut, beslisten toch anders.

Bij de landskampioen begon Wesley Sneijder in de basis, Arjen Robben verving Julio Baptista halverwege de tweede helft. Royston Drenthe bleef op de reservebank.

Talent

Barcelona boekte een ruime zege op Valladolid: 4-1. Rijkaard zag het jonge talent Bojan Krkic het duel beslissen met twee doelpunten. Bij rust was er nog evenwicht in Camp Nou: 1-1.

Barça kwam op voorsprong door Samuel Eto'o. Jonathan Sesma maakte gelijk uit een strafschop. Vlak na de hervatting zorgde Andres Iniesta voor de 2-1, waarna Krkic de productie verder opvoerde.

Topper

Atletico Madrid deed in de jacht op voetbal in de Champions League goede zaken. De "andere club" uit de Spaanse hoofdstad won zaterdagavond de topper in en tegen Sevilla met 2-1 en is nu met afstand vierde op de ranglijst.

Maxi Rodriguez opende de score namens Atletico, drie punten los van naaste belager Racing Santander, halverwege de eerste helft. Diego Capel maakte vlak na rust gelijk.

Sergio Agüero, door de Argentijnse bondscoach opgenomen in de voorlopige olympische selectie, tekende na een klein uur voor de nieuwe voorsprong. Enzo Maresca maakte herstel van Sevilla even later moeilijk door tegen een rode kaart op te lopen.