ROTTERDAM - Feyenoord is nog lang niet zeker van een plaats bij de eerste vijf van de eredivisie. De Rotterdamse ploeg liet zondag in een spectaculaire derby drie punten liggen bij stadgenoot Sparta: 3-2.

Nourdin Boukhari had met twee treffers een groot aandeel in de zwaar bevochten zege. Marvin Emnes was evenwel de gevierde man bij Sparta, dat in de degradatiestrijd steeds meer lucht krijgt. Hij scoorde in de extra tijd op schitterende wijze. Het was zijn zevende treffer in de laatste zes duels.

Afgang

Feyenoord begon met het nodige vertrouwen aan de derby. De ploeg van Van Marwijk behaalde na de afgang in de eigen Kuip tegen NEC (1-3) overwinningen op AZ (1-0), VVV-Venlo (4-1) en NAC Breda (2-0).

Het spel vertoonde eveneens enige progressie, vooral in aanvallend opzicht. Het wegvallen van clubtopscorer Roy Makaay in het duel met AZ bleek minder zwaar te wegen dan gedacht, ook al doordat stand-in Michael Mols zich opvallend sterk manifesteerde.

Kasteelbrigade

De statistieken van Sparta-Feyenoord spraken eveneens duidelijk in het voordeel van de Kuipbewoners. De Kasteelbrigade versloeg op 5 november 1995 voor de laatste keer op eigen veld de grote broer. Daarna won Feyenoord acht keer op rij van de stadgenoot.

De wedstrijd kwam zondag in de twaalfde minuut tot leven. Een prachtige steekpass van Luigi Bruins werd door de meegekomen vleugelverdediger Theo Lucius knap via de binnenkant van de paal achter doelman Sander Westerveld getikt, 0-1.

Stimulans

Sparta, verzwakt door de absentie van Van Bueren, Rose, Moreno Freire (geschorst) en Lindenbergh (geblesseerd), maakte aanvankelijk weinig indruk. De omstreden gelijkmaker van Nourdin Boukhari na een kwartier vormde een prima stimulans voor de thuisploeg.

Uit een pass van Marvin Emnes, die profiteerde van slecht ingrijpen bij Lucius, scoorde de voormalige Ajacied beheerst, 1-1. Volgens heel Feyenoord had Boukhari de bal met zijn bovenarm meegenomen. Arbiter Dick Jol, de vervanger van de zieke Dick van Egmond, wilde echter van geen 'hands' weten.

Polak

Na de dubieuze treffer van Sparta won het Rotterdamse onderonsje aan amusementswaarde. Doelman Henk Timmer groeide tot aan de rust uit tot de beste Feyenoorder. De ervaren keeper, die woensdag in Oostenrijk het doel van Oranje verdedigt, redde uitstekend bij doelpogingen van Charles Dissels (twee keer) en Sjaak Polak.

Jonathan de Guzman miste namens Feyenoord, dat Sparta op het middenveld te veel liet voetballen, de grootste kans. Na goed werk van Mols schoot de geboren Canadees voor open doel naast.

Na de rust bleef de derby aantrekkelijk. Met twee gevaarlijke acties van verdediger De Cler begon Feyenoord overtuigend, maar het was opnieuw Boukhari die het Sparta-lied door het stadion liet schallen.

Spits

De aanvaller van Marokkaanse afkomst verraste Timmer in de 51e minuut met een dwarrelschot, 2-1. Tien minuten later had ook Giovanni van Bronckhorst succes van afstand (2-2), nadat Westerveld spits Mols eerst nog twee keer van scoren had afgehouden.

In de slotfase leek Feyenoord dankzij Bruins drie punten te pakken. Arbiter Jol keurde zijn treffer evenwel af wegens een vermeende overtreding op Jerold Promes. In de extra tijd bezorgde Emnes na een prachtige solo de dolblije thuisploeg drie kostbare punten: 3-2.

ZIE OOK:
Van Marwijk: Jol heeft uitslag bepaald