ENSCHEDE - Ajax sloot zondag de week van de hoop af met de wetenschap dat PSV de vierde landstitel op rij bijna niet meer kan ontgaan. De Amsterdammers verloren de uitwedstrijd bij FC Twente met 2-1.

Ze hebben vier duels voor het einde van de reguliere competitie inmiddels zeven punten minder dan de koploper uit Eindhoven.

FC Twente dankte de zege aan een doelpunt van Eljero Elia in de slotminuut. Scheidsrechter Jack van Hulten verzuimde twee minuten eerder een strafschop toe te kennen aan Ajax, toen doelman Sander Boschker in het strafschopgebied Luis Suarez vloerde.

Landstitel

Ajax, dat ook nog op bezoek moet bij Heerenveen en FC Groningen, mocht zich de vijfde nederlaag in de eredivisie aanrekenen. De club speelde pas in de tweede helft om te winnen. De Amsterdammers wekten in Enschede voor rust totaal niet de indruk dat ze nog voor de dertigste landstitel streden.

De ploeg toonde weinig initiatief en liet het balbezit voornamelijk aan FC Twente. Het was veelzeggend dat Klaas-Jan Huntelaar in de eerste helft geen enkele keer in stelling werd gebracht.

Winterstop

Ajax begon het duel opnieuw zonder Kenneth Perez. De in de winterstop van PSV overgekomen Deen behoort de laatste weken niet meer tot de eerste keus van interim-trainer Adrie Koster.

Hij moest woensdagavond in de onbesliste topper plaatsmaken voor Leonardo. De van een liesblessure herstelde Siem de Jong kreeg tegen FC Twente de voorkeur als aanvallende middenvelder.

Openingstreffer

FC Twente besefte pas halverwege de eerste helft dat het tegen dit Ajax geen genoegen met een gelijkspel hoefde te nemen. De formatie kreeg drie goede kansen voor de openingstreffer.

Youssouf Hersi schoot in kansrijke positie naast. Blaise N'Kufo stuitte op doelman Dennis Gentenaar, de vervanger van Maarten Stekelenburg die wegens familieomstandigheden ontbrak. Jeroen Heubach schoot vanaf afstand op de buitenkant van de paal.

Buitenspelers

Trainer Koster dwong Ajax na rust wel voor de aanval te kiezen. Hij wisselde de verdedigende middenvelder Edgar Davids voor aanvaller Leonardo. Ajax speelde na de komst van de Braziliaan weer eens met twee buitenspelers. Leonardo (links) en Suarez (rechts) vergezelden Huntelaar in de aanval.

De topschutter van de eredivisie kreeg in de 46e minuut een uitstekende mogelijkheid voor zijn 28e competitietreffer. Hij schoot echter net naast. Luis Suarez kon even later de aanvallende bedoelingen van zijn ploeg ook niet in de openingstreffer vertalen.

Trap

Ajax kwam in de 63e minuut op voorsprong door een eigen doelpunt van Douglas. De Braziliaanse verdediger van FC Twente kopte een lange trap van John Heitinga met een boogje over zijn eigen doelman Boschker (0-1).

FC Twente kwam in de 71e minuut op gelijke hoogte nadat het de bal niet buiten het veld wilde trappen voor een blessurebehandeling van Leonardo. Luke Wilkshire rondde goed voorbereidend werk van N'Kufo beheerst af (1-1).

Perez

Trainer Koster bracht na de gelijkmaker nog de aanvallend ingestelde Perez in voor verdediger Jan Vertonghen.

Omdat scheidsrechter Van Hulten ten onrechte geen strafschop zag in een overtreding van Boschker op Suarez en Elia in de slotminuut wel doel trof, strijdt Ajax de rest van het seizoen waarschijnlijk weer om een plaatsje in de voorronde van de Champions League.

ZIE OOK:
Koster: Kampioenschap is verkeken