EINDHOVEN - De Nederlandse zwemsters waren zondag in de zesde ochtendsessie van de Europese kampioenschappen op dreef op de sprintnummers. Vooral Marleen Veldhuis en Hinkelien Schreuder maakten indruk op de 50 meter vrij.

Met een tijd van respectievelijk 24,47 en 24,61 seconden bereikten ze als nummers een en twee de halve eindstrijd.

Schreuder haalde maar liefst 0,3 seconde van haar persoonlijke record af. Ze verzekerde zich hiermee definitief van een olympisch startbewijs op de 50 vrij, want met haar tijd ging ze concurrent Inge Dekker voorbij. Ranomi Kromowidjojo en Dekker vielen ondanks een vierde (25,22) en zesde (25,32) tijd af omdat er maar twee zwemmers per land naar de halve eindstrijd mogen.

Accu

,,De 50 vrij heeft bevestigd dat de accu van Dekker volledig leeg is'', aldus Jacco Verhaeren. De coach verwees hiermee naar het moeizame optreden van zijn pupil zaterdag op de 100 meter vlinder. Vanwege vermoeidheid raakte ze hierop haar Europese titel kwijt.

,,Het was voor Inge een bonus geweest als in Peking op de 50 vrij had kunnen starten. Maar Hinkelien heeft het uitstekend gedaan. We hebben straks met Marleen en haar twee vrouwen van grote klasse op de sprint.''

Lijesen

Bij de mannen verzekerde Robert Lijesen zich met een zesde tijd van een halvefinaleplaats op de 50 vrij. De zwemmer snelde in de series naar een persoonlijk record van 22,64. De Fransman Alain Bernard, bij dit EK goed voor twee wereldrecords op de 100 vrij, ging met 21,97 als snelste door.

Brouwer

Tessa Brouwer finishte met een vijftiende tijd van 32,65 ook bij de eerste zestien. Ze viel echter af omdat er maar twee zwemmers per land naar de halve eindstrijd mogen.

Alleen de 4x200 meter vrij liep uit op een teleurstelling. Sebastiaan Verschuren, Joost Reijns, Stefan Oosting en Olaf Wildeboer misten met een negende tijd van 7.20,80 de finale. Door dit tegenvallende resultaat kunnen de Nederlandse mannen een startbewijs voor de Olympische Spelen vergeten.

Alles over het EK Zwemmen op NUsport