ALKMAAR - AZ heeft zaterdagavond in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap voor de twaalfde keer op rij niet gewonnen.

Een ticket voor de play-offs om een plaats in de UEFA Cup behoort daardoor alleen nog cijfermatig tot de mogelijkheden.

AZ heeft vier duels voor het einde van de competitie negen punten minder dan FC Utrecht, dat op dit moment de negende plaats op de ranglijst bekleedt.

De nummers zes tot en met negen van de eindklassering strijden na de reguliere competitie om deelname aan de UEFA Cup.

Nacompetitie

AZ heeft maar zeven punten meer dan nummer zestien VVV, dat op basis van de huidige klassering aan het einde van het seizoen aan de nacompetitie moet deelnemen.

De club uit Venlo kan zondag in de thuiswedstrijd tegen NEC het verschil tot vier punten terugbrengen.

AZ kon ook tegen De Graafschap niet camoufleren dat het nauwelijks meer over zelfvertrouwen beschikt.

De club uit Alkmaar speelde in de eerste vijf minuten acceptabel voetbal.

De angst sloop in de ploeg toen Resit Schuurman in de zesde minuut namens De Graafschap een kans op de openingstreffer kreeg. De rechtsback schoot in de handen van doelman Sergio Romero.

Onzeker

AZ bewoog zich vanaf dat moment onzeker over het speelveld. De thuisclub speelde in een veel te laag tempo om de defensie van De Graafschap te ontregelen.

AZ koesterde heel veel balbezit maar kreeg voor rust slechts een goede mogelijkheid. Ari kopte de bal vlak voor rust net naast.

Counter

De Graafschap beperkte zich tot verdedigen en gokte op een counter. De club uit Doetinchem was met die speelwijze voor rust gevaarlijker dan de thuisclub.

Diego Biseswar twijfelde in de elfde minuut zo lang dat Ryan Donk redding kon brengen. Doelman Sergio Romero voorkwam met een fraaie reflex dat Purrel Fränkel de score opende.

Wissels

Trainer Louis van Gaal van AZ wisselde in de rust de lichtgeblesseerde Moussa Dembélé voor Mounir El Hamdaoui. De Braziliaan Ari moest plaatsmaken voor Sebastian Pocognoli.

AZ verhoogde de druk op De Graafschap maar kwam niet verder dan twee mislukte doelpogingen van Graziano Pellè.

In een poging een beslissing te forceren, bracht Van Gaal een half uur voor tijd de aanvallend ingestelde Simon Cziommer voor Demy de Zeeuw. AZ werd ook met de drie invallers nauwelijks gevaarlijk.

De beste kans na rust was opnieuw voor een speler van De Graafschap. Invaller Donny de Groot stuitte op doelman Romero.

Van Gaal

Trainer Louis van Gaal nam zaterdag na afloop afscheid van deelname aan de play-offs om een plaats in de UEFA Cup. "AZ moet nu zorgen dat het ook volgend jaar in de eredivisie speelt'', zei hij.

AZ heeft vier duels voor het einde van de competitie negen punten minder dan nummer negen FC Utrecht. "Dat maken we niet meer goed'', denkt Van Gaal die constateerde dat AZ de slechtste wedstrijd van het seizoen afwerkte.

"Het publiek had helemaal gelijk toen het zong dat het voetbal wilde zien. Veel van mijn spelers zitten er in mentaal opzicht helemaal doorheen. Ze hebben na eens serie van twaalf duels zonder zege geen zelfvertrouwen meer. Dat maakt het alleen maar moeilijker.''

Van Gaal: "AZ moet in de laatste vier duels zorgen dat het niet degradeert. Dat moet geen probleem zijn omdat we nog niet bij de laatste drie staan. Als je zo speelt als vandaag, kan het echter wel een probleem worden. Het zal echt beter moeten.''

Utrecht

FC Utrecht heeft de belangrijke negende plaats in de eredivisie weer ingenomen. De ploeg van trainer Willem van Hanegem heroverde zaterdag door een zege bij hekkensluiter Excelsior (0-2) deze positie op concurrent Vitesse.

FC Utrecht maakte het zich voor rust onnodig moeilijk in Kralingen. Robin Nelisse gaf wel al in de derde minuut de aanvallende bedoelingen van zijn ploeg aan, maar doelman Ronald Graafland hield de spits fraai van zijn zestiende competitietreffer af.

Van Dijk

Nauwelijks tien minuten later werd het toch 0-1. Aanvoerde Gregoor van Dijk schoot de bal hoog achter Graafland na een afgeslagen hoekschop.

Minder druk

Daarna zette FC Utrecht minder druk, waardoor de Rotterdammers wat meer in de wedstrijd konden komen. Nu was het de beurt aan doelman Wesley de Ruiter om zich te onderscheiden.

De keeper reageerde bekwaam op een kopbal van Sebastiaan Steur en een schot van spits Geert den Ouden.

Niet imponeren

De Rotterdammers knokten voor een punt, maar kwamen gewoon kwaliteit te kort. Van een Rotterdams slotoffensief kwam niets meer na de zestiende competitietreffer van Nelisse: 0-2.

Caluwé

FC Utrecht moet de komende weken middenvelder Tom Caluwé missen. De Belg scheurde vlak voor rust de binnenband van zijn linkerknie. FC Utrecht vreest dat Caluwé ongeveer vijf weken aan de kant moet blijven.

AZ - De Graafschap