HEERENVEEN - SC Heerenveen heeft zaterdagavond in een waar spektakelstuk Roda JC met 4-3 verslagen. De bezoekers namen voor rust een ruime voorsprong (1-3), maar de thuisclub werkte die achterstand na de pauze binnen een kwartier weg.

Roda JC profiteerde voor rust optimaal van de fouten die SC Heerenveen maakte. Bovendien hielp scheidsrechter Erik Braamhaar een handje bij de openingsgoal.

Sheikh Tioté nam een vrije trap op de verkeerde plaats, waarbij de bal ook niet stil lag. Hij bereikte wel Roland Lamah, die op zijn beurt Michel Breuer fraai omspeelde en binnen schoot. Braamhaar liet het gaan.

Treffer

Drie minuten later was Lamah de aangever bij de treffer van Jeanvion Yulu-Matondo. De Belg mocht tussen twee Friese verdedigers ongehinderd van dichtbij raak koppen. SC Heerenveen kwam daarna snel terug via Michael Bradley, maar Roda JC had direct weer een antwoord klaar toen Willem Janssen een vrije trap binnen kopte.

SC Heerenveen kreeg daarmee niet alleen de rekening gepresenteerd voor het matige verdedigen, maar ook voor het missen van een aantal kansen in de openingsfase, via Miralem Sulejmani en Roy Beerens. De laatste kreeg bij 1-3 ook nog de kans op de 2-3, maar hij ramde de bal op enkele meters van het doel hoog over.

Paulo Henrique

In de pauze zette trainer Gertjan Verbeek Paulo Henrique op de positie van Gerald Sibon en die wissel betaalde zich direct uit. Met een van zijn eerste balcontacten zorgde de Braziliaan voor de 2-3.

SC Heerenveen was ontketend na die treffer en boog de achterstand binnen een kwartier om in een 4-3-voorsprong. Eerst kreeg Beerens de bal in de kluts mee en schoot via Castro raak, daarna stond Bradley op de juiste plaats om een afgeketste volley van Danijel Pranjic tot doelpunt te promoveren.

Daarna nam SC Heerenveen gas terug en kon Roda JC zich herstellen. De pijp was echter leeg bij de bezoekers, die eerder in de week na 120 minuten voetbal strafschoppen nodig hadden om ten koste van Heracles Almelo de bekerfinale te halen. De gelijkmaker zat er dan ook niet meer in voor de bezoekers.

Verbeek

"In de slotfase moesten de billen nog even bij elkaar, maar gelukkig heb ik alles binnen kunnen houden", verwoordde Gertjan Verbeek zijn tevredenheid.

"Na de 3-3 hadden we de keuze: gas blijven geven of ze tot rust laten komen. Gelukkig hielden we de druk erop en dat betaalde zich uit. Anders had Roda JC de poten nog wel onder de kont gekregen", aldus Verbeek, die vond dat zijn elftal in de eerste helft defensief weinig controle had en vaak me teveel mensen voor de bal liep.

Atteveld

Roda JC profiteerde. "We gaven toen een lesje effectiviteit weg wat normaal gesproken niet aan de orde is bij dit team", oordeelde verliezend coach Raymond Atteveld.

"Na rust vielen er enorme gaten en ben je de zogenaamd veilige voorsprong zomaar weer kwijt."

Na de 4-3 zag Atteveld dat Roda JC de rug, na een zware week, toch nog rechtte. Hij vond het verlies dan ook niet geheel terecht. "Maar het is altijd knotsgek als we op bezoek komen hier. Helaas houden we er weer niks aan over."