EINDHOVEN - PSV lijkt een nieuwe landstitel niet meer te kunnen ontgaan. Tegen een door blessures verzwakt FC Groningen maakte de koploper zaterdag lange tijd opnieuw weinig indruk, al kon nieuw puntenverlies uiteindelijk eenvoudig worden voorkomen: 3-0.

PSV mocht vooral Brian van Loo dankbaar zijn. De doelman van Groningen ging kort na rust opzichtig in de fout door een zacht schot van Otman Bakkal door zijn handen te laten glippen.

Het verzet van de uitclub was na de tweede treffer gebroken. Tot het doelpunt van Bakkal bood Groningen uitstekend partij.

Koevermans

Danny Koevermans had PSV, na een slimme hakbal van Bakkal, voor rust al op voorsprong geschoten. De spits scoorde in de slotfase van de tweede helft opnieuw, zodat hij nu op veertien treffers staat.

De Eindhovenaren deden met de zege een reuzenstap naar de vierde achtereenvolgende landstitel. PSV heeft zeven punten meer dan Ajax. De Amsterdammers spelen zondag de uitwedstrijd tegen FC Twente.

Programma

PSV gaat volgende week in Nijmegen op bezoek bij NEC. Daarna neemt het elftal van trainer Sef Vergoossen het nog op tegen FC Twente, Heracles Almelo en Vitesse. Drie zeges in de laatste vier duels zijn voldoende voor het kampioenschap.

Het was zaterdag voor PSV de eerste zege sinds 24 februari, toen De Graafschap met 4-1 werd verslagen. Daarna verloren de Brabanders bij FC Utrecht (3-1) en eindigden de duels tegen Roda JC (1-1) en Ajax (0-0) gelijk.

Historie

Een nederlaag voor Groningen was gezien de historie niet zo vreemd. De noorderlingen wonnen nog nooit bij PSV. Van de tot zaterdag 28 gespeelde duels was PSV 22 keer de sterkste. De andere zes duels eindigden onbeslist.

Gezien de huidige personele problemen had Groningen ook zaterdag weinig hoop op een stunt. Trainer Ron Jans moest flink experimenteren. Marcus Berg, Paul Matthijs, Koen van de Laak, Martijn Meerdink, Danny Holla en Stefan Nijland konden door blessures allemaal niet meedoen.

Evgeniy Levtsjenko en Ondrej Svejdik waren niet fit genoeg voor een basisplaats. De selectie van Groningen is te smal om dat gemis op te vangen, zeker omdat basisspelers Bruno Silva, Rasmus Lindgren en Erik Nevland in de winterstop vertrokken.

Berg

Vooral de afwezigheid van Berg liet zich voelen. Jans was noodgedwongen aangewezen op Marnix Kolder, maar de lange aanvaller liet zien waarom de trainer normaal gesproken geen beroep om hem doet als basisspeler.

Ondanks de vele afwezigen voetbalde Groningen zaterdag in de eerste helft lange tijd prima mee. PSV kreeg wel de beste kansen, zeker in de beginfase.

Ibrahim Afellay liet duidelijk zien hoe groot het kwaliteitsverschil is als hij meedoet bij de landskampioen. Tegen Ajax ontbrak de international woensdag, zodat PSV aanvallend machteloos was.

Vergoossen

Sef Vergoossen oordeelde zaterdag na de overwinning van 3-0 op FC Groningen dat PSV in zijn ogen weer eens goed had gevoetbald. "Het lijkt er wel op dat hoe meer wedstrijden we in korte tijd moeten spelen, hoe beter we worden'', zei de trainer van PSV.

"Het was alsof we drie weken niet hadden gevoetbald. Zo gretig waren we. Dat vind ik een compliment waard.''

PSV deed met de zege een grote stap naar het kampioenschap. Vergoossen wilde ook zaterdag echter niet praten over de aanstaande titel. "Wij moeten er gewoon voor zorgen dat we onze wedstrijden winnen.''

De 60-jarige Limburger baalt van de week die komen gaat. "Dertien spelers uit onze selectie zijn de komende dagen afwezig wegens interlands. Sommigen melden zich zelfs vrijdag pas weer. Ik heb liever dat we met PSV op woensdagavond een wedstrijd spelen, dan dat iedereen vertrekt naar nationale teams. Je weet niet wat er allemaal gaat gebeuren.''

Farfan

De enkelblessure die PSV'er Jefferson Farfan in de slotfase van het duel opliep, lijkt mee te vallen. "Ik heb de dokter na de wedstrijd kort gesproken. Hij denkt dat het niet heel ernstig is'', zei trainer Sef Vergoossen. "Maar een definitief oordeel kunnen we de komende dagen pas geven.''

Jans

Ron Jans denkt dat het voor FC Groningen een lastige opgave wordt om dit seizoen in de top vijf te eindigen. "We moeten reëel zijn'', zei de trainer van de noorderlingen na de wedstrijd.

"Voorlopig zet ik de vijfde plaats even uit mijn hoofd. Het gaat de laatste weken moeizamer dan eerder dit seizoen. We moeten straks weer pieken in de play-offs.''

Jans, die met zijn ploeg vier punten achterstaat op de nummer vijf, oordeelde dat zijn ploeg verdiend verloor van PSV.

"Ik heb een beetje een leeg gevoel. We begonnen te verlegen aan deze wedstrijd. In de eindfase van de eerste helft hebben we wel onze momenten gehad. Helaas was het duel na de tweede treffer na rust over.''

PSV - FC Groningen