EINDHOVEN - De Fransman Alain Bernard heeft zaterdag het wereldrecord op de 100 meter vrijeslag opnieuw aangescherpt.

In de finale van de Europese kampioenschappen in Eindhoven klokte hij een tijd van 47,50.

Met 47,60 ontnam Bernard Pieter van den Hoogenband vrijdag na acht jaar de mondiale toptijd op het koningsnummer. De regerend olympisch kampioen ontbrak vanwege ziekte.

De Zweed Stefan Nystrand eindigde in 48,40 als tweede vóór de Italiaanse titelverdediger Filippo Magnini (48,53).

"Het is echt ongelooflijk", jubelde Bernard. "Ik wilde wel weer sneller vandaag omdat ik wist dat ik de te kloppen man was. Dit is de beloning voor jaren hard werken. Naar dit niveau ben ik op zoek geweest."

Verhaeren

Jacco Verhaeren was ook weer onder de indruk. "Hij is een machtig man op dit moment. Hoe hij eruit ziet! Echt imponerend. Maar niemand is onverslaanbaar, ook hij niet."

Magnini gelooft niet dat Bernard zijn prestatie alleen met training heeft bereikt. "Ik denk dat hij de juiste vitamines heeft gevonden", zei de Italiaan.

Bernard lachte om de verkapte beschuldiging van doping. "Ik drink alleen maar water en geloof in mezelf."

Stekelenburg

Lennart Stekelenburg heeft zaterdagavond in Eindhoven het Nederlands record op de 50 meter schoolslag verbeterd. Hij was in de halve eindstrijd na 27,95 seconden aan de overkant, 0,15 eerder dan Robin van Aggele bijna een jaar geleden in Melbourne.

Stekelenburg bereikte met zijn toptijd als derde de EK-finale van dit nummer, die zondag op de agenda staat. Thijs van Valkengoed werd met 28,76 uitgeschakeld