EINDHOVEN - Inge Dekker is zaterdag bij de Europese kampioenschappen onttroond als titelhoudster op de 100 meter vlinderslag.

Met een tijd van 58,50 moest ze genoegen nemen met zilver. De pas 14-jarige Zweedse Sarah Sjöström troefde Dekker met 58,44 af. Chantal Groot eindigde als vijfde in 58,62.

Dekker won bij dit toernooi eerder zilver op de 50 meter vlinder, brons op de 100 vrij en goud op de 4x100 vrij. Groot pakte de titel op de 50 vlinder.

Gefaald

Haar coach Jacco Verhaeren vond dat Dekker had gefaald in het laatste deel van haar race. "Hoe je het wendt of keert, ze had hier moeten winnen", aldus de coach.

"Ze had zeker een seconde harder gemoeten dan ze heeft gedaan. In het laatste deel van de race blokkeerde ze en heeft daardoor haar niveau niet gehaald. Dat is erg jammer.''

Verhaeren had direct na de race niet echt een verklaring. In het verleden kon Dekker de druk van het zwemmen van een finale vaak niet aan, maar daar lag het volgens haar coach niet aan.

"Anders had ze van het begin tot het einde een slappe race gezwommen. We moeten het echt in de opbouw zoeken. Ze heeft misschien wat veel wedstrijden gedaan, maar dat mag geen excuus zijn.''

Vermoeidheid

Volgens Dekker was vermoeidheid toch de oorzaak van haar tegenvallende optreden. "Ik was even bang dat ik mezelf ergens toch weer te gek had gemaakt. Maar gelukkig is dat niet zo. Uit mijn lactaatmeting bleek dat ik toch heel erg moe ben", stelt ze.

"Dit is een wijze les voor Peking, want daar ga ik zeker niet zoveel zwemmen. Ik baal dat ik mijn titel kwijt ben, maar ik was kapot.''

Schreuder

Hinkelien Schreuder heeft zich zaterdag verzekerd van een plaats in de finale van de 50 meter rugslag. Met 29,00 realiseerde de Nederlandse zwemster de zesde tijd.

De Kroatische Sanja Jovanovic verbeterde in haar halve eindstrijd het Europees record op dit nummer. Met 28,17 bleef ze onder de oude toptijd, die sinds mei 2005 met 28,19 in handen was van de Duitse Janine Pietsch.

In de tweede halve finale dook de Spaanse Nina Zhivanevskaya met 28,13 alweer onder de tijd van Jovanovic en mag zich de nieuwe recordhoudster noemen.

Niet geplaatst

Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk hebben zich zaterdag niet geplaatst voor de finale van de 200 meter vrij.

Kromowidjojo eindigde met 1.59,77 als negende in de halve eindstrijd. Heemskerk met 1.59,82 vlak daar achter tiende. De beste acht gingen door naar de finale.

Inge Dekker onttroond op 100 vlinder