SANREMO - Fabian Cancellara heeft zaterdag de wielerklassieker Milaan-Sanremo gewonnen. De Zwitser uit de CSC-ploeg reed in de slotfase van de koers over 298 kilometer weg uit een eerste groep van zo'n veertien coureurs.

Cancellara had in Sanremo enkele sconden voorsprong op de Italiaan Filippo Pozzato, die de sprint van de achtervolgende groep won. De Belg Philippe Gilbert eindigde als derde.

Cancellara, wereldkampioen tijdrijden, plaatste zijn demarrage uit de eerste groep in de laatste drie kilometer. Toen hadden de renners de laatste klim, de Poggio, al achter zich. In de eerste groep zat ook Oscar Freire van de Rabobank. De Spanjaard won vorig jaar en leek goede kans te maken op een nieuwe zege. Cancellara, op 18 maart 27 geworden, bleef echter vooruit.

Indruk

De Zwitser maakte in de aanloop naar Milaan-Sanremo al grote indruk in de Tirreno-Adriatico. Cancellara won in de Italiaanse rittenkoers een tijdrit en het eindklassement.

Freire

Oscar Freire kon zich zaterdag neerleggen bij de overwinning van Fabian Cancellara in Milaan-Sanremo. "Misschien was de winnaar wel gewoon de beste vandaag'', zei de Spanjaard van Rabobank die lang zicht had op zijn derde zege in de 'Primavera'.

Freire kwam bij de beste tien renners over de top van de Poggio en wist slechts één echte sprinter mee: de Noor Thor Hushovd. Maar Cancellara, de Zwitserse hardrijder, voorkwam een massasprint met een ultieme aanval binnen de laatste twee kilometer. "Hij viel aan op het goede moment'', keek Freire terug. ,,Er was niemand meer om te controleren. De sterkste rijders zaten voorop, maar niemand had hulp.''

Ploegleider Breukink

Ploegleider Erik Breukink dacht hetzelfde. "Er reden bijna alleen maar eenlingen voorin, dan weet je dat er niemand is om de boel samen te houden. Cancellara moet je geen 50 meter geven en als je hem terughaalt ben je geklopt.''