EINDHOVEN - Pieter van den Hoogenband komt niet meer in actie bij de Europese kampioenschappen zwemmen in Eindhoven. De drievoudig olympisch kampioen en zijn coach Jacco Verhaeren hebben dit zaterdag na telefonisch overleg besloten.

Hij is nog steeds niet voldoende hersteld van de griep. "Hij vindt zichzelf op dit moment van nul toegevoegde waarde. Hij heeft gisteren ook weer koorts gekregen. Het is jammer, maar het is niet anders'', aldus Verhaeren. "Maar voor hem is het nu belangrijk om goed uit te zieken.''

Beneden niveau

Van den Hoogenband begon al niet fit aan de EK. Hij kwam wel in actie op de 4x100 vrij en in de series van de 200 vrij, maar hij haalde in beide races zijn normale niveau niet. Na zijn voortijdige uitschakeling als titelverdediger op de 200 vrij bleek hij griep onder de leden te hebben.

De Brabander had gehoopt bij het eerste grote titeltoernooi in zijn 'eigen' bad nog wel de estafetteploeg 4x200 vrij naar de Olympische Spelen te kunnen loodsen. Maar de mannen moeten het nu zonder hem doen.

"Zonder Pieter is het nog steeds haalbaar om een tijd bij de beste zestien van de wereld te zwemmen'', vond Verhaeren. "De mannen krijgen nu de kans te laten zien dat ze olympisch waardig zijn.''

Alternatieve route

Het was de bedoeling dat Van den Hoogenband in de voorbereiding op de Olympische Spelen bij de EK veel races zou zwemmen. Hij moet nu met zijn coach een alternatieve route uitstippelen. Verhaeren denkt eraan om zijn pupil nog een extra wedstrijd te laten zwemmen.

"Na de EK gaan we rustig bekijken wat de mogelijkheden zijn.''