ARNHEM - Twee wedstrijden van Vitesse binnen één week hebben dertien doelpunten opgeleverd. De Arnhemmers zorgden vrijdagavond op eigen veld tegen NAC (3-3) evenals bij de nederlaag bij FC Twente (zaterdag, 4-3) voor een waar spektakelstuk.

NAC verloor twee kostbare punten in de strijd om de vierde plaats en wist zich niet te herstellen van de uitschakeling in de halve finales van het KNVB-bekertoernooi tegen Feyenoord.

De Arnhemmers hebben nog uitzicht op de negende plaats die recht geeft op het spelen van play-offs om Europees voetbal.

Financieel

In financieel opzicht werd Vitesse de afgelopen week met dank aan de gemeente Arnhem van de ondergang gered, maar op het veld leek in de eerste helft van het duel met NAC van geen opluchting sprake. Twee persoonlijke fouten zorgden na amper een kwartier voor een snelle achterstand.

Na vier minuten schoof Theo Janssen de bal in de voeten van Fouad Idabdelhay. De tweede tegentreffer voor de voor Oranje geselecteerde doelman Piet Velthuizen, twaalf minuten later, kwam op naam van een medespeler. Aanvoerder Remco van der Schaaf liep de bal na een afgeslagen aanval in eigen doel.

Wissel

Trainer Aad de Mos paste in het 10-jarige Gelredome in de 26ste minuut een dubbele wissel toe. De middenvelders Anduele Pryour en Jasar Takak maakten plaats voor Mads Junker en Haim Megrelishvili die vorige week in Enschede reeds na zes minuten naar de kant werd geroepen.

De tactische omzetting leidde tot een opleving aan Arnhemse zijde. Doelman Jelle ten Rouwelaar was kansloos toen de Braziliaan Claudemir na een goede combinatie met Megrelishvili voor hem opdook. Vijf minuten later was de marge van twee doelpunten hersteld, Rogier Molhoek scoorde op acrobatische wijze.

Kolk

Met twee doelpunten in het eerste kwartier van de tweede helft herstelde Santi Kolk het evenwicht. De Bredase verdediging maakte zonder de geblesseerde aanvoerder Rob Penders, wiens plaats werd ingenomen door Tyrone Loran, een paniekerige indruk, maar Vitesse nam een adempauze en schroefde pas in de slotfase het tempo weer op.

In het resterende half uur waren de bezoekers door twee afstandsschoten van Ronnie Stam nog het dichtst bij de volle winst, Velthuizen pareerde, zij het met moeite.

Kansen

Bij trainer De Mos van Vitesse kon er vrijdagavond na afloop van de wedstrijd wel een grapje af. "We hebben veel kansen gecreeërd, voor onszelf én voor de tegenstander, zo doelde hij op de zes doelpunten én de vele fouten.

Het gelijkspel in Arnhem gaf De Mos een goed gevoel. "NAC had in vijftien uitwedstrijden negen keer gewonnen, twee keer gelijk gespeeld en drie keer verloren.

Van PSV, Heerenveen en Feyenoord. Dat was nu ook bijna Vitesse gelukt. Bij ons gaat iedereen tot op de bodem, dat geeft vertrouwen voor de resterende vier wedstrijden."

Claudemir

Een extra goed woordje had De Mos over voor de Braziliaanse middenvelder Claudemir die voor de tweede achtereenvolgende wedstrijd scoorde.

"Een jongen die we voor een paar centen hebben gehaald en die Vitesse een paar miljoen gaat opleveren, zei de trainer met een knipoog naar de financiële situatie bij de Arnhemse club die afgelopen week door de gemeente van een faillissement werd gered.