EINDHOVEN - Pieter van den Hoogenband kreeg vrijdag vanaf zijn ziekbed opnieuw een teleurstelling te verwerken. Na acht jaar raakte hij zijn wereldrecord op de 100 meter vrij.

De Fransman Alain Bernard dook uitgerekend in 'zijn' bad in Eindhoven met 47,60 onder de oude toptijd, die de regerend olympisch kampioen sinds de Olympische Spelen van Sydney in 2000 met 47,84 in handen had.

"Ik wist dat ik een wereldrecord in mij had, maar ik had niet verwacht dat het zo snel zou lukken", sprak Bernard. "Toen ik het record op het scoreboard zag staan, trilde ik over mijn hele lichaam. Ik tril nu nog steeds, het is echt ongelooflijk. Het is wel heel symbolisch dat ik het record in zijn bad verbeter."

Magische grens

Na Van den Hoogenband en de Zweed Stefan Nystrand (47,91) is Bernard de derde zwemmer die onder de magische grens van 48 seconden komt.

De 24-jarige Fransman verraste vorig jaar juni als relatief onbekende door bij de Franse kampioenschappen in Saint Raphael met 48,12 de tweede tijd ooit achter Van den Hoogenband neer te zetten. Hij liet vrijdag zien dat zijn tijd geen incident was.

Concurrentie

De nieuwe toptijd van Bernard geeft aan hoe groot de concurrentie op de 100 meter vrij is.

Naast de Fransman en Nystrand is het de verwachting dat ook de Italiaan Filippo Magnini het Van den Hoogenband in Peking lastig gaat maken. Buiten Europa komt er bovendien nog concurrentie van de Australiër Eamon Sullivan, die al tot een tijd van 48,11 kwam, en de Zuid-Afrikaan Roland Schoeman.

Verhaeren

Jacco Verhaeren vond het wonderlijk dat het record van Van den Hoogenband zolang heeft gestaan. Gezien de recente tijden van de concurrentie zag hij het verlies van het record wel een beetje aankomen.

"Dit was wel te verwachten. Bovendien is er een zekerheid in de sport. Als je een wereldrecord zwemt, weet je dat je het een keer kwijtraakt. Je weet alleen nooit wanneer, maar Bernard gaat het ook weer verliezen", aldus Verhaeren.

"Pieter is genoeg sportman om dat te weten. Ik verwacht dat we de komende periode wel meer races in de 47 seconden gaan zien. Dit wereldrecord is wel heel mooi voor het toernooi."

Moeilijk

Verhaeren beseft dat Van den Hoogenband het moeilijk zal krijgen in Peking zijn olympische titel te verdedigen. "Maar meedoen aan de Spelen is nooit makkelijk.

Dat geldt voor iedereen. Al denk ik wel dat Bernard een man is die de druk aankan. Pieter in vorm moet deze tijd ook kunnen zwemmen."

Spelen

Van den Hoogenband, die in China als eerste man de 100 vrij voor de derde keer op rij wil winnen, heeft sinds juli 2002 niet meer onder de 48 seconden gezwommen. Bij de Spelen van 2004 kwam hij met 48,17 nog wel in de buurt, maar daarna was hij er ruim een jaar uit vanwege een herniaoperatie.

Sinds zijn terugkeer in het internationale circuit heeft hij goede tijden kunnen neerzetten op de 200 vrij. Voor het koningsnummer is hij een half jaar voor de Spelen nog zoekende naar snelheid.

Van den Hoogenband had zich bij de Europese titelstrijd in Eindhoven willen testen. Een griep dwarsboomde echter zijn plannen.

Meester

Bernard sprak vrijdag de hoop dat Van den Hoogenband er in Peking zal staan. "Ik wens hem het allerbeste. We hebben Pieter nodig, want hij is de meester van de sprint."