ALKMAAR - Louis van Gaal gaat ervan uit dat AZ het seizoen kan afsluiten met de negende plaats. De Alkmaarders zouden zich dan alsnog kwalificeren voor de play-offs voor deelname aan de UEFA Cup.

"Als we de resterende vijf duels winnen, komen we uit op 47 punten. Dat moet voldoende zijn", rekende Van Gaal vrijdag voor.

De oud-bondscoach gaat er zelf van uit dat AZ de laatste vijf duels vijftien punten kan behalen. "We treffen allemaal tegenstanders waar we eerder dit seizoen van hebben gewonnen, behalve Vitesse dan." Momenteel staat Utrecht negende met 39 punten. Ook Vitesse (39 punten) en NEC (36 punten) staan er aanzienlijk beter voor dan AZ (32 punten).

De Graafschap

AZ neemt het zaterdag eerst op tegen De Graafschap. De Alkmaarders waren op 16 januari in Doetinchem met 2-1 te sterk voor het elftal van trainer Jan de Jonge. De elf daaropvolgende competitieduels wist AZ niet te winnen.

Van Gaal had vrijdag voor het eerst sinds lange tijd bijna de voltallige selectie tot zijn beschikking op de training. Maarten Martens is sneller dan verwacht hersteld van een kruisbandblessure.

Risico's

De Belg komt dit seizoen vermoedelijk niet meer in actie. "Het is niet verstandig om risico's te nemen", zei Van Gaal. "Ik vind het al een wonder dat hij zo snel weer terug is."

Ook aan de lijdensweg van Stijn Schaars lijkt een einde te komen. De middenvelder ontbreekt al geruime tijd wegens een enkelblessure. "Stijn moet uiteindelijk zelf beslissen wanneer hij weer wil spelen. Het is in zijn geval ook een gevoelskwestie."

Doelman Joey Didulica is binnenkort ook weer inzetbaar. De Australiër stond ruim anderhalf jaar aan de kant met een hoofdblessure.

Naast Martens, Schaars en Didulica kan Van Gaal tegen De Graafschap nog niet beschikken over Gijs Luirink (knie), Simon Poulsen en Marko Matic. De laatste twee spelers waren de voorbije week ziek en zijn niet op tijd fit.