CARDIFF - Arsenal heeft zaterdag in het Millennium Stadium in Cardiff de FA-cup voor de tweede keer op rij gewonnen. De Engelse ploeg won met 1-0 van Southampton, dankzij een treffer van Pires. De Fransman scoorde in de eerste helft, na voorbereidend werk van Dennis Bergkamp.

Na de ongewenst snelle uitschakeling in de Champions League en de verloren kampioensrace met Manchester United heeft Arsenal dus toch een prijs. De opgeluchte trainer Arsène Wenger van Arsenal blies na afloop de loftrompet. "Dit is een geweldige prestatie. Mijn ploeg stond onder enorme druk, maar heeft niet gefaald. Dan kun je alleen maar heel gelukkig zijn."

Southampton

Verliezend trainer Gordon Strachan van Southampton, dat de FA Cup voor het laatst in 1976 won, viel zijn ploeg ook niet af. "Ik ben trots op ze. We hebben het heel goed gedaan en ook goede kansen gekregen."

De beste mogelijkheid was in de vijfde minuut van de extra tijd voor topschutter Beattie. De spits zag hoe verdediger Cole zijn inzet met grote moeite van de doellijn haalde. Dankzij die goede ingreep bleef jubilerend doelman David Seaman zonder tegentreffers. Nog nooit eerder tijdens een finale van de FA Cup stond een keeper van 39 jaar in het doel.

Arsenal kon tijdens de eindstrijd niet over de geblesseerde middenvelder Patrick Vieira beschikken. Verdediger Sol Cambell was geschorst. Ook zonder het duo kreeg Henry de gelegenheid de snelste treffer ooit in een Cup Final te maken.