EINDHOVEN - De Nederlandse zwemsters hebben vrijdag bij de Europese kampioenschappen in Eindhoven het nationale record op de 4x200 meter vrij verbeterd.

Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Manon van Rooijen en Linda Bank zetten in de series een tijd neer van 8.01,97. Het oude record stond sinds vorig jaar met 8.02,40 op naam van Van Rooijen, Inge Dekker, Bank en Heemskerk.

Met de tijd plaatste Nederland zich als derde voor de finale, later op vrijdag. Tijdens de eindstrijd nemen Dekker en Marleen Veldhuis de plek in van Van Rooijen en Bank. Het kwartet dat dan zwemt, won eerder dit EK in een wereldrecord goud op de 4x100 vrij.

Technisch directeur Jacco Verhaeren rekent weer op een medaille. ,,Frankrijk is echt te sterk, maar voor de rest zijn alle mogelijkheden open'', aldus Verhaeren.

Mannen

De Nederlandse zwemmers dreigen tijdens de Olympische Spelen te ontbreken op de 4x100 meter vrij. De mannen hebben officieel niet aan de eisen voldaan.

In een speciaal ingelaste timetrail bij de Europese titelstrijd kregen de zwemmers vrijdag de laatste kans om zich hiervoor te kwalificeren. Niemand slaagde er echter in onder de tijd van 50,21 te duiken. Bas van Velthoven kwam er met 50,41 nog het dichtste bij.

Van den Hoogenband

Pieter van den Hoogenband, Mitja Zastrow en Robert Lijesen voldeden eerder wel aan de limiet, maar er zijn minimaal vier zwemmers nodig om een kwartet te kunnen vormen.

"Ze hebben het niet gehaald. Het is zonde, dus formeel moeten we er een streep onder zetten", zei technisch directeur Jacco Verhaeren.

Beste zestien

De coach hield de deur echter nog wel op een kiertje. De 4x200 vrij moet zich dan wel voor de Spelen kwalificeren. Op deze afstand hebben de zwemmers individueel wel aan de limiet voldaan. De ploeg moet zich nog wel als team kwalificeren door een tijd bij de beste zestien van de wereld te zwemmen.

"De jongens die hier in zitten zijn bijna dezelfde als op de 4x100 meter vrij. Ik moet er dan wel met sportkoepel NOCNSF over praten. Na de EK gaan ik de afweging maken of ik dat doe."

Speerpunt

De estafette gold de afgelopen Olympische Spelen als speerpunt voor Nederland. Het kwartet won vier jaar geleden in Athene zilver op de 4x100 meter vrij. In 2000 was Oranje eveneens medaillekandidaat, maar miste toen een plak door een foutieve wissel. Ook voor Peking behoorde Nederland tot de kanshebbers. Verhaeren: "Dit team is minimaal even goed als vier jaar geleden, dus kansen zijn er zeker. Maar formeel is het over."

Bas van Velthoven baalde. Hij zat de afgelopen tijd al een paar keer dicht bij de limiet. Ook in de estafette zwom hij dit EK sterk. "Ik wist dat het nu moest gebeuren, maar het lukte niet. Tot 75 meter ging het goed en toen klapte ik in elkaar. Dit is heel jammer."