GRONINGEN - Financieel zat AZ al in problemen, maar zondag ging het uit bij FC Groningen ook sportief faliekant mis. De Alkmaarders gingen met 1-0 onderuit en daarmee is er geen enkel perspectief meer voor een Europees avontuur. Groningen zette door de winst een belangrijke stap om de nacompetitie te ontlopen. In de slotfase scoorde invaller Salmon.

De spelersgroep van AZ is gevraagd 30 procent loon in te leveren. De Alkmaarse club moet de licentie van de KNVB veilig zien te stellen door een exploitatietekort van 6,5 miljoen euro voor de komende seizoenen weg te werken. Trainer Adriaanse liet voor de wedstrijd doorschemeren graag Europa in te willen trekken. Dat moest volgens de Amsterdammer gebeuren met aanvallend, creatief en gedurfd voetbal. Maar dat kon ten FC Groningen niet worden waargemaakt.

Slappe hap

Met name de vier aanvallers Elkhattabi, Nelisse, Van Galen en Perez lieten het afweten. "Uitgerekend de spelers die het meeste geld verdienen, konden helemaal niets. Het was een slappe hap", foeterde Adriaanse.

Adriaanse

De oefenmeester had wel een verklaring voor het falen van zijn aanvalslinie. "De jongens zijn niet weerbaar. AZ heeft in korte tijd heel wat affaires achter de rug. De problemen met trainer Van Stee, keeper Moens, het stadion dat er niet komt en nu het verzoek om salaris in te leveren doet natuurlijk wel wat met je. Maar ik vind dat zoiets nooit op het veld getoond mag worden."

"FC Utrecht en NAC hebben ook financiële problemen, maar die ploegen presteren wel goed. Toen ik aan deze klus bij AZ begon, had ik er wel een andere voorstelling van. Er was me Europees voetbal en een nieuw stadion beloofd. Bovendien kon ik nieuwe spelers gaan kopen. Maar ik krijg van dat alles helemaal niks."

Adriaanse wil altijd winnen, van iedereen. Hij neemt het de groep erg kwalijk dat er in Groningen geen inzet werd getoond. "Maandag moet de spelergroep een antwoord geven op het verzoek van het bestuur om 30 procent salaris in te leveren. Als er vandaag gewonnen was, had het team een mooi stuk gereedschap in handen gehad voor de onderhandelingspositie. Zelf moet ik ook nog nadenken of ik wel bij AZ blijf. Ik wil mijn trainersloopbaan wel plezierig afsluiten en niet op dit niveau doormodderen."

FC Groningen

Voor Groningen gold dat niet. Met veel inzet, agressiviteit en vooral veel wilskracht veroverden de noordelingen drie punten. "Onze concurrenten Vitesse en FC Zwolle hebben dit weekeinde geen punten gepakt. Theoretisch hoeven we nu geen punten meer te halen om de nacompetitie te ontlopen. Dat geeft wel een lekker gevoel", glunderde trainer Jans.

NAC wint

Door met 2-3 te winnen bij RKC Waalwijk is NAC Breda helemaal terug in de race om Europees voetbal. NAC klom door de winst naar de zesde plaats, in punten gelijk met RKC. Deze positie, en het betere doelsaldo, bieden met de duels tegen AZ en RBC in het vooruitzicht perspectief.

Ambities

NAC moest gezien de opgeleefde Europese ambities na zeges op FC Zwolle en FC Utrecht wel winnen in Waalwijk. Met opnieuw Schenning als gelegenheidsspits domineerde NAC praktisch de hele wedstrijd. Een productieve Schenning had NAC bij rust al in veiligheid kunnen brengen. Vier opgelegde kansen liet de opgewaardeerde centrale verdediger liggen. NAC leverde tussendoor via tweemaal Slot kans nummer vijf en zes bijna achteloos in.

Belabberd

RKC voetbalde voor rust volgens trainer Jol belabberd. De Hagenaar zette met enkele prikkelende opmerkingen terloops zijn selectie op scherp voor het restant van de competitie. "De ploeg kon de spanning niet aan. Ik vraag me af of RKC gezien de mentaliteit en vorm wel goed genoeg is voor Europees voetbal."

RKC, met Petrovic voor de falende Teixeira, probeerde in de tweede helft wel aanvallender te spelen. Toch scoorde NAC, twee keer zelfs. Engelaar (vrije trap) en invaller Boussaboun maakten de goals. De zege leek vast te staan, maar twee handsballen en daardoor twee strafschoppen brachten RKC fortuinlijk terug.

"Arbiter Van Egmond maakte het weer spannend", foeterde trainer de Bredase trainer Ten Cate. "Ik word het onderhand goed zat. De tweede bal was hands, de eerste niet. Abdellaoui werd in de muur door Hoogendorp tegen zijn arm geschoten. Ik heb altijd geleerd dat het opzettelijk hands moet zijn."

Omdat Hoogendorp nooit mist van elf meter, kwam RKC binnen twee minuten op 2-2. NAC won alsnog verdiend dankzij het talent Diba, die een rebound oppikte en scoorde.