AMSTERDAM - Ajax kwam zondag dankzij Feyenoord drie punten dichter bij de landstitel, maar bijna niemand in de Arena juichte hardop. De Amsterdammers maken zich nog altijd eerder zorgen om het behoud van de tweede plaats. Hekkensluiter De Graafschap gaf een uur lang enige reden tot ongerustheid, maar moest zich in de slotfase toch nog ruimschoots gewonnen geven: 7-1.

Het verval dat zich vorige week bij Ajax aankondigde in Nijmegen (een moeizame 1-2), leek zich zondag voor eigen publiek door te zetten. De fans reageerden boos en baldadig op het slappe optreden van de eigen favorieten. Er werd gefloten, er werd om 'voetbal' gevraagd en er werd om de populaire bankzitter Witschge geschreeuwd.

Met vijf treffers in het laatste halfuur, waarvan vier tussen de 63e en 76e minuut, haalde Ajax, inmiddels ook met Witschge, de onvrede bij het morrende volk grotendeels weg. Trainer Koeman bleef echter ontevreden.

Slecht gespeeld

"Het klinkt misschien gek als je met 7-1 wint, maar we hebben absoluut slecht gespeeld", erkende hij volmondig. "Alleen in de slotfase, toen we enige ruimte kregen, hebben we een beetje klasse getoond. Dat het publiek zo snel om Witschge ging roepen, irriteerde me. Ze moeten juist de spelers steunen die in het veld staan."

Ajax-fans

Een groot deel van de Ajax-supporters vindt de kritiek van Koeman onterecht. "Het is bekend dat een speler als Witschge er altijd honderd procent voor gaat. Wij supporters zagen deze vechtersmentaliteit niet terug in het team dat op het veld stond", luidt het commentaar in een ingezonden brief van een aantal Ajax-fans. "Tevens wilden wij aantonen dat wij het niet eens zijn met de beslissing het contract van Witschge niet te verlengen. Zowel op als buiten het veld kan hij van waarde zijn voor dit jonge team."

Weinig passie

Ajax klungelde in de eerste helft maar wat aan. Inzet en inspiratie waren ver te zoeken aan Amsterdamse kant. Alleen Sneijder, Litmanen en Van der Vaart toonden enige passie en creativiteit. Ook defensief zat het lang niet goed bij het gemakzuchtige Ajax, dat gebukt ging onder enige zelfoverschatting.

Bij absentie van Chivu (geschorst) en Pasanen (geblesseerd) vormden Yakubu en De Jong het hart van de verdediging. Het gelegenheidsduo oogde zeer kwetsbaar, ook al doordat de een niet leek te weten wat de ander deed en andersom.

Omhaal

Van der Haar strafte de zwakke mandekking al in de derde minuut af met een prachtige omhaal uit een hoekschop van Culina, 0-1. Dankzij topscorer Van der Vaart, ook al aanvoerder bij absentie van Chivu, ging Ajax alsnog met een voorsprong de rust in. De gelegenheidsspits, als vervanger van de geschorste Ibrahimovic, scoorde zowel in de zestiende als in de 45e minuut met een bekeken schot. "Die 2-1 was niet verdiend, maar wel prettig", merkte Koeman op.

Sneijder

In het eerste kwartier na de pauze wees nog niets op een voorspoedig herstel bij Ajax. De treffer van Sneijder in de 63e minuut, na goed werk van Pienaar, brak het verzet van De Graafschap en gaf de thuisclub toch nog enige motivatie en energie. Galasek (strafschop), Pienaar, Maxwell en Boukhari bezorgden het opgeleefde Ajax alsnog de grootste zege van het seizoen.

"Ik ben niet blij met de overwinning van Feyenoord op PSV", liet Koeman desgevraagd weten. "Het kampioenschap blijft ver weg voor Ajax. Ik zie PSV in de laatste twee wedstrijden geen fouten meer maken. Voor ons wordt het nog moeilijk genoeg om die tweede plaats vast te houden. Dat heeft deze wedstrijd tegen De Graafschap bewezen."