EINDHOVEN - Marleen Veldhuis heeft donderdag bij de Europese kampioenschappen in Eindhoven het goud op de 100 meter vrij veroverd. Ze tikte in 53,77 seconden als eerste aan.

Het zilver was voor de Finse Hanna-Maria Seppala (54,04). Inge Dekker won brons in 54,12.

Het is voor het eerst sinds Irma Schumacher in 1950 dat een zwemster uit Nederland de Europese titel op het koninginnennummer pakt.

In 2004 en 2006 won Veldhuis zilver. Ze behaalde op de 100 vrij haar eerste individuele gouden medaille op de langebaan. Ze pakte eerder goud op de 4x100 vrij.

Adrenalinestoot

Veldhuis gaf na afloop van haar gouden race aan dat ze zeker baat had bij het thuisvoordeel. Toen de zwemster het Eindhovense zwembad binnenliep voor de finale op de 100 vrij, kreeg ze door de enthousiaste aanmoedigingen een flinke adrenalinestoot.

"Er werd zo hard gegild en geklapt; ik kreeg daar echt een 'boost' van", sprak Veldhuis tegen een verslaggever van de NOS. "Echt super. Ik ben zo blij dat ik gewonnen heb."

De zwemster had het allerminst gemakkelijk. Vooral in de slotfase kreeg ze het moeilijk: "Ik ging ontzettend stuk op het einde. Ik ben blij dat ik toch als eerste aantikte."