ARNHEM - De gemeente Arnhem geeft op haar website tekst en uitleg over het besluit een schuld van 12 miljoen euro van Vitesse kwijt te schelden in ruil voor een afkoopsom van 880.000 euro.

De gemeente kreeg na het besluit van maandag honderden reacties van Arnhemse burgers. Dat meldde een gemeentewoordvoerder donderdag.

Het gemeentebestuur benadrukt op de site onder meer dat Vitesse nooit eerder miljoenensteun heeft ontvangen. Wel kreeg de club in 2003 een lening van 6,5 miljoen euro.

Aflossingen

De gemeente stelt ook dat het er alles aan heeft gedaan de leningen terug te krijgen. Zo eiste de gemeente de inkomsten uit de televisierechten op toen Vitesse de aflossingen niet meer kon betalen.

Ook maakt Arnhem duidelijk dat burgers de kwijtschelding niet in hun portemonnee voelen. De gemeente vangt het verlies grotendeels op uit financiële reserve. Ook stelt het stadsbestuur dat nu alle financiële banden tussen de gemeente en Vitesse zijn verbroken.

Gedwongen

De gemeente zette donderdag in stilte haar definitieve handtekening onder het akkoord over de schuldsanering bij Vitesse. In stilte, omdat zij zich gedwongen voelt tot medewerking, aldus een woordvoerder.

Bij weigering gaat Vitesse failliet en zit Arnhem zonder betaald voetbal en met een leeg stadion Gelredome, aldus het college van burgemeester en wethouders. Maandag ging de gemeenteraad al overstag met 23 tegen vijftien stemmen.

Saneringsplan

Vitesse kampt met een schuld van 27 miljoen euro bij 62 schuldeisers, waarvan de gemeente Arnhem de grootste is. De club vroeg begin maart uitstel van betaling aan om schuldsanering mogelijk te maken. Op 3 april wordt het saneringsplan aan de rechter-commissaris overhandigd. Daarna kan de surseance worden opgeheven.