PARIJS - Rabobank is een van de twintig wielerploegen die zijn toegelaten tot de Ronde van Frankrijk. De Franse organisator ASO maakte donderdag de namen bekend van de deelnemende ploegen. Behalve Astana staan alle ploegen met een ProTour-licentie op de lijst.

De zeventien ploegen uit de ProTour worden aangevuld met Agritubel, Slipstream en Barloworld. Skil-Shimano, de tweede Nederlands profploeg, kreeg geen uitnodiging.

Tourbaas Christian Prudhomme omschreef Skil donderdag als "een team voor de toekomst", maar volgens de Fransman mist de Nederlandse ploeg nog de ervaring om de Tour aan te kunnen.

Rasmussen

De deelname van Rabobank aan de Tour stond op de tocht na de problemen rondom renner Michael Rasmussen vorig jaar. Prudhomme sprak in februari echter al bemoedigende woorden.

"We hebben getwijfeld over Rabobank. Maar we kwamen tot de conclusie dat Rasmussen en zijn baas de Tour hebben beschadigd, niet de sponsor", aldus de Tourbaas.

Contador

De uitsluiting van Astana betekent dat Alberto Contador zijn Tourwinst niet kan verdedigen. Astana was de afgelopen twee jaar het middelpunt van verschillende dopingaffaires, onder meer rondom de Kazachstaanse kopman Aleksandr Vinokoerov.

Bruyneel

Tijdens de wintermaanden ging Astana organisatorisch op de schop. Johan Bruyneel, de voormalige teambaas van Lance Armstrong bij Discovery Channel, werd de nieuwe manager.

In zijn kielzog volgden Tourwinnaar Alberto Contador en Levi Leipheimer, de nummer drie van afgelopen jaar. Zij ontbreken nu in de Tour. "Of hij moet van ploeg veranderen, dan kan hij gewoon deelnemen", sprak Prudhomme eerder over Contador.

De wielerronde begint op 5 juli in Brest. Op 22 juli komen de renners aan in Parijs.