ATHENE - De olympische vlam begint maandag aan zijn 137.000 kilometer lange reis over de wereld, die het vuur uiteindelijk naar Peking brengt. Onder het motto 'Laat de passie ontbranden, deel de droom' moet het vuur de olympische boodschap over alle continenten verspreiden.

De Griekse actrice Maria Nafpliotou heeft de eer de vlam in Olympia te ontsteken. Ze doet dit op de traditionele manier, door met een spiegel het zonlicht op de toorts te richten. De fakkel maakt vervolgens een reis van ruim 1500 kilometer door Griekenland.

Alexandros Nikolaidis

Alexandros Nikolaidis, die in 2004 olympisch zilver won bij het taekwondo, is de eerste van 605 Griekse lopers die de vlam door hun vaderland dragen. Ze doen dit met een aluminium toorts, waarin het vuur windsnelheden van 65 kilometer per uur moet kunnen verdragen.

Op 30 maart dragen de Grieken de olympische vlam over aan de organisatoren uit Peking. De ceremonie vindt plaats in het Panathinaiko-stadion, waar in 1896 de eerste Olympische Spelen werden gehouden.

China

Per vliegtuig maakt de vlam vervolgens de oversteek naar China, waar het vuur een dag later ceremonieel wordt verwelkomd. Dan pas begint de echte reis voor de vlam.

Op zijn route langs alle continenten doet het traditionele vuur onder meer Sint Petersburg, Londen, Parijs, San Francisco, Buenos Aires, Islamabad, New Delhi, Kuala Lumpur, Jakarta, Canberra, Seoul en Pyongyang aan. Daarna keert het olympisch vuur terug in China.

Voorbeeldige burgers

Daarna tonen 19.400 lopers het vuur in alle windstreken van het land. Chinezen die in aanmerking wilden komen voor de estafette met de vlam, moeten voorbeeldige burgers zijn die een bijdrage aan de communistische maatschappij hebben geleverd.

Een tweede toorts met het olympisch vuur maakt een reis de hoogte in. Begin mei komt de vlam bovenop de Mount Everest aan. De bijna negen kilometer hoge berg gaat dan wel op slot, om te voorkomen dat er demonstraties komen voor een vrij Tibet.

Stadion

Wie de vlam op 8 augustus het olympisch stadion in Peking mag binnen dragen, is nog niet bekend. Deze eer viel eerder ten deel aan sporthelden als Muhammed Ali (Atlanta, 1996) en Cathy Freeman (Sydney, 2000).

De eerste keer dat de vlam werd ontstoken, tijdens het toernooi van 1928 in Amsterdam, gebeurde dat nog door een medewerker van het gasbedrijf. Tijdens de slotceremonie van de Spelen op 24 augustus wordt de vlam gedoofd.